Dva právníci, kteří zastupovali zakladatele a redaktora WikiLeaks zemřeli jen měsíc po sobě. Prvním byl John Jones, který zemřel při zjevné sebevraždě v dubnu 2016. Pak v květnu 2016 zemřel také Michael Ratner, 72 letý advokát občanských a lidských práv, který zakladatele WikiLeaks zastupovat v USA. …


 

John Jones

Jones pracoval s Assagnem také spolu i s manželkou hollywoodského herce George Clooney právnicí Amal Clooney. Tento 48 letý právník po sobě podle The Sun zanechal dva syny.

Tu zjevnou sebevraždu tento vrcholný právník spáchal, když ve West Hamstead skočil pod vlak, na čemž policie neshledala nic podezřelého. Avšak přátelům a členům rodiny pořád nejde do hlavy, proč by měl Jones mít zapotřebí se zabíjet. Tato zjevná sebevražda přilákala jen nepatrnou mediální pozornost. Otázka, proč spáchal tu sebevraždu, nabývá na čím dál větší intenzitě.

Jones byl šéfem mezinárodní právnické komory Daughty Chambers. Podle Law Fuel byl vysoce vážený pro své akademické i právní dovednosti stejně jako pro svou oddanost spravedlnosti a právu.

Jako právník se Jones specializoval na vydávání, válečné zločiny a boj proti terorismu. Přebíral případy od bývalé Jugoslávie přes Rwandu, Sierra Leone, Libanon až po Kambodžu.