Raketový torpédoborec nové generace DDG-1000 Zumwalt opustil 7. září vody loděnice Bath Ironworks ve státě Maine a odplul do místa, kde bude v budoucnu sloužit do San Diega. Video s odplutím lodi publikovala Námořní akademie Spojených států amerických (USNI) na svém kanálu na YouTube. Informuje se, že loď se 15. října zúčastní slavnostní ceremonie zařazení do služby, jež se bude konat v Baltimoru, poté odpluje do San Diega.


Torpédoborce typu Zumwalt jsou nástupci programu „torpédoborec 21. století" (DD-21). Ze začátku se počítalo se stavbou 32 kusů těchto lodí, později bylo množství sníženo na 24, v současné době bylo plánované množství sníženo kvůli vysoké ceně na 3.

Je to loď nové generace, jež fakticky představuje raketové křižníky s výtlakem okolo 15 tisíc tun, schopné plout rychlostí do 30 uzlů. Torpédoborce jsou vyprojektované s širokým využitím technologie stealth, integrovaných zbraní a vertikálních raketových startovacích ramp, což jim propůjčuje velmi neobyčejnou „prázdnou" siluetu.

Zumwalty nesou do 20 modulů vertikálních startovacích ramp PVLS (80 buněk), ze kterých mohou být odpalovány protiletecké rakety a okřídlené rakety Tactical Tomahawk, dále protilodní střely ASROC. Kromě toho je loď vybavena 155 milimetrovým dělem Advanced Gun System s řiditelnými granáty.