Pentagon vyšetřuje případ leteckého útoku amerického vojenského letectva na spojeneckou skupinu v Sýrii, která bojuje s teroristy Islámského státu (IS, v Rusku zakázán), oznámil list The Wall Street Journal s odvoláním na Ministerstvo obrany USA. (ilustrační fotografie) Podle informace listu došlo k incidentu koncem května v blízkosti syrské osady Al Maara. Jak potvrdil listu mluvčí Centrálního velení OS USA, byl jeden úder zasazen náhodou brigádě Mutasim, která bojuje proti Islámskému státu.

„Původně bylo oznámeno, že by mohli při tom zahynout čtyři bojovníci s IS", řekl WSJ mluvčí Centrálního velení OS USA plukovník Patrick Rider. Podle jeho slov už bylo zahájeno vyšetřování tohoto incidentu.

„Budeme i nadále podporovat síly bojující s IS, a uplatníme v praxi ponaučení, které dostaneme v důsledku vyšetřování, abychom zvýšili efektivitu našich operací v budoucnu", podotkl Rider.

Jak oznámil list, byl to první případ, kdy se Centrální velení USA přiznalo k útoku amerických VLS na přátelské síly a „dosud největší nezdar ve spolupráci se silami Arabů-sunnitů na severu Sýrie".