Společnost Hyperloop úspěšně provedla první zkoušku své technologie dopravy nákladů a přepravy pasažérů ve „vakuovém“ potrubí v poušti v americkém státě Nevada, video testů bylo publikováno na oficiální stránce společnosti. Agentura Reuters říká, že stroj dosáhl rychlosti 160 kilometrů v hodině. Jak řekli vývojáři a investoři, potenciálně je možné převýšit rychlost letadla. Plánuje se, že „kapsle" se budou moci pohybovat v potrubí již v tomto roce, jeho fragmenty se nacházejí na ploše, kde se provádějí testy.


Nápad Hyperloop patří Elonu Muskovi, který vystoupil jako ideolog a zakladatel takových společností jako Space X a Tesla Motors. Řekl, že s pomocí vakuových trubek je možné postavit transportní cestu ze San Franciska do Los Angeles za šest miliard dolarů, což je cenově desetkrát méně než analogický projekt rychlostní železnice.

„Může být, že Hyperloop je velmi perspektivní technologie, její efektivita zatím ale nebyla dokázána, je to prostě nápad. Zatímco rychlostní železnice je technologie, která potvrdila svoji spolehlivost, kterou desítky let využívají po celém světě," řekla představitelka kalifornského úřadu, který odpovídá za železnice Lisa Elli.

V základu projektu, jenž Musk představil v roce 2013, leží ten samý princip, na kterém je založena činnost pneumatické pošty ve starých budovách. Kapsle přepravující cestující se velkou rychlostí tlačí do trubky. Poté je pohyb udržován za pomoci proudů vzduchu a speciálních magnetů, které kapsli vedou.