Ořechy a semena jsou plná živin, zdravých tuků a vlákniny. Pokud ještě nejsou součástí vašeho jídelníčku, určitě byste měli uvažovat o jejich zařazení. Představují jednoduché, chutné a syté občerstvení, které mohou jinak výživově chudším jídlům či smoothies dodat potřebné živiny.

Dostaňte z ořechů co nejvíc

Pokud konzumujete pražené ořechy, přemýšlejte o přesedlání na sušené. Během procesu pražení bohužel přirozené tuky v ořechu žluknou, což může vést k různým zdravotním problémům. Mnoho společností také k pražení používá levné oleje. Aby si ořechy uchovaly své živiny a vy nepřišli o skvělou praženou chuť, kupte si ořechy sušené, upražte si je sami, a co nejdříve spotřebujte (ne však dřív, než vystydnou!)

Proč byste si měli aktivovat své ořechy?

Abyste z ořechů vytěžili maximum, nejdříve je musíte na několik hodin přes noc namočit ve vodě. Ořechy a semínka totiž obsahují kyselinu fytovou, která pomáhá ukládat fosfor v rostlinách. Váže na sebe minerály jako železo, zinek, hořčík, vápník a mangan v trávicím traktu, čímž nám je odebírá. Pokud tedy konzumujeme příliš kyseliny fytové, riskujeme nedostatek minerálů, který může vést až k osteoporóze. Pokud občas sníte pár ořechů, pravděpodobně to na vás nebude mít vliv. Konzumujete-li však ořechy denně po hrstech, měli byste uvažovat o jejich „aktivování“.

Některá zvířata mají v těle fytázu – enzym, který kyselinu fytovou rozkládá, pro člověka toto ale neplatí. Naštěstí však disponujeme pomůckami, které nám umožňují tento enzym nahradit a efektivně tak přijímat všechny živiny a minerály, které ořechy a semínka obsahují. Namáčení nebo fermentace oříšků a semínek kyselinu fytovou neutralizují.

Ořechy a semena obsahují také inhibitory enzymů

Inhibitory enzymů se vyskytují přirozeně a brání semenům, aby předčasně vyklíčila. V přírodě mohou být semena dlouho neaktivní a čekat na ideální podmínky – teplo a vlhkost. Inhibitoru enzymy ucpou a prakticky je deaktivují, což je důvod, proč jsou nevyklíčená semínka těžko stravitelná. 

Máčení a aktivace semen a ořechu zmenší hladinu kyseliny fytové a deaktivuje inhibitory enzymů, čímž nám enzymy zpřístupní. Pokud sušená semínka namočíte, vydáte tak signál k započetí procesu klíčení.

Zdroj: ce.com