Profesor Cambridgeské univerzity a světově známý fyzik Stephen Hawking se domnívá, že v 21. století se lidstvo setká s vážnými hrozbami kvůli bouřlivému rozvoji vědy a technologií, jako jsou jaderné zbraně a geneticky modifikované viry, píší noviny Guardian. Podle názoru vědce pravděpodobnost technologických katastrof na planetě Zemi s vysokou pravděpodobností vzroste v nejbližších deseti letech. Hawking poznamenal, že přitom pro výstavbu vesmírných kolonií k životu lidí bude třeba ještě minimálně 100 let.


„Nejsme schopni vytvořit autonomní kolonie ve vesmíru nejméně po dobu nejbližších 100 let, a proto bychom měli být v této době velmi opatrnými", říká Hawking v interview Radio Times.

„Nechystáme se zastavovat proces a nesnažíme se ho otočit zpět, proto musíme umět rozlišit hrozby a držet je pod kontrolou", dodal.

Stephen Hawking je fyzik-teoretik, známý popularizátor vědy. Zabýval se studiem problému vzniku kosmologické jedinečnosti — prvotního stavu vesmíru, z kterého se podle teorie Velkého výbuchu neustále rozšiřuje.

V roce 1963 tehdy 22letému Hawkingovi určili diagnozu amyotrofické laterální sklerózy. Lékaři se tehdy domnívali, že mu zbývají dva-tři roky života. Ale jejich předpovědi se nesplnily, vědec pokračoval ve své práci, dvakrát se oženil a stal se otcem tří dětí. Dokonce zcela ochrnutý Hawking vede aktivní život — zabývá se vědou, vyučuje, vystupuje s referáty, komunikuje se světem pomocí syntezátoru řeči.

Zdroj: sputniknews.com

[quote align="center" color="#999999"]