Organické potraviny jsou sice určitě drahé (pokud nemáte souseda farmáře, či si potraviny pěstujete sami), ale stojí nákupy konvenčně pěstovaných produktů za to riziko? Pokud to ještě nevíte, tak ty chemikálie, kterými se postřikují ty nikoliv organické plodiny, jsou pro lidi zrovna tak zhoubné, jako jsou pro hmyz. Je skutečností, že četné studie spojují pesticidy s rakovinou, Alzheimerovou chorobou, ADHD i s porodními vadami. Pesticidy navíc mohou rozvrátit rovnováhu ekosystému.

Kvůli těmto účinkům nabývá organické hnutí v posledních letech na popularitě. Je však skutečností, že konvenční produkty zůstávají daleko dostupnější než ty organické.

Z tohoto důvodu je přínosné vědět, které jsou nejjedovatější druhy ovoce a zeleniny (rovněž zvané jako ‚špinavá dvanáctka‘), abyste když nic jiného upřednostnili právě jejich nákup jako organických. Když tak učiníte, omezíte svoji expozici endokrinními disruptory (rozvraceči hormonální rovnováhy) a potenciálně karcinogenními sloučeninami. Podle Pracovní skupiny životního prostředí (EWG) jsou těmi nejjedovatějšími konvenčně pěstovanými ovoci a zeleninami:

  • 1.  Jahody
  • 2.  Jablka
  • 3.  Nektarinky
  • 4.  Broskve
  • 5.  Celer
  • 6.  Grepy
  • 7.  Třešně
  • 8.  Špenát
  • 9.  Brambory
  • 10.  Kapie
  • 11.  Cherry rajčata na větvičce
  • 12.  Okurky

EWG každoročně vyhlašuje nejhorší pachatele na svém seznamu Špinavé dvanáctky, přičemž dává pochvalu za produkci s nejnižší mírou pesticidů. V porovnání s loňským rokem jahody předhonily jablka jako plodina pěstovaná s nejvíce pesticidy. Údajně 98% konvenčních jahod testovaných federálními úředníky mělo detekováno zbytky pesticidů. 40% mělo zbytky 10 či více pesticidů a některé měly zbytky i 17 různých pesticidů.

Ovoce a zelenina jsou pro zdravou dietu kriticky důležité, ale pro lidské zdraví je vždy lepší, aby nebyly kontaminovány nebezpečnými chemikáliemi.

By Amanda Froelich 

Zdroj: trueactivist.com