Turecku nejsou v poslední době vzdušné konflikty cizí. Po měsících přetahování sem a tam mezi Ankarou a Moskvou ohledně údajných ruských narušení tureckého vzdušného prostoru se Erdogan nakonec 24. listopadu „uchýlil“ k sestřelení ruského Su-24 tureckou F-16 u hranic se Sýrií. Jeden ze dvou pilotů byl navíc zabit.


Ač Turecko tvrdilo, že 17 sekundové porušení jeho vzdušného prostoru bylo nepřijatelné a bylo ospravedlnitelným důvodem k vojenskému střetu, bylo to jen tři roky před tím, kdy Erdogan proklínal sestřelení tureckého F-4 Phantom v syrském vzdušném prostoru. „Krátkodobé narušení hranic přeci nikdy nemůže být záminkou pro takový útok,“ vyhlašoval.

To ale nebylo jediným pokrytectvím při tomto zjevně drzém tureckém kroku. Podle university v Tesaloniky (jejíž statistika se zakládá na řeckých vojenských svodkách) jen za rok 2014 došlo k 2 244 porušením řeckého vzdušného prostoru tureckými tryskáči, což představuje oproti roku 2013 250% nárůst. Tady se na to podívejte na grafu:

 No, nekoukejte teď vidně, ale mezi tureckými a řeckými bitevníky došlo nad Egejským mořem ke střetu.

 Tady je to od eKathimerini:

 [quote align="center" color="#999999"]

Řecké a Turecké tryskáče se ocitli v krátkém souboji nad Egejským mořem poté, co v úterý Turecké letectvo několikrát porušilo řecký národní vzdušný prostor.

Formace šesti tureckých tryskáčů se dvěma letouny CN-235 v závěsu, které nebyly ve formaci, porušila devětkrát řecký vzdušný prostor, tvrdí řečtí obranní činitelé.

Ve všech těchto případech byly turecké tryskáče odehnány řeckým letectvem. Dvě z osmi tureckých letadel byla ozbrojená.

Toto porušení bylo první od počátku prosince od menší diplomatické rozmíšky mezi těmito dvěma egejskými sousedy, když řecký ministerský předseda Alexis Tsipras vystavoval na Twitteru vzkazy s obviněním tureckých tryskáčů z opakovaného narušování hranic v Egeidě.[/quote]

Jelikož je Erdogan férový chlap a protože jsme si jisti, že turecký útok na ruský bojový letoun byl naprosto legitimní, tak předpokládáme, že by turecký president také pochopil, kdyby i Řecko sestřelilo jeden z tureckých bitevníků.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]