Státy Evropské unie musí zřídit síť veřejných agentur k odstraňování ‚falešných zpráv‘ z oběhu a uvalovat pokuty, řekl italský šéf úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Giovani Pitruzzella tvrdíc, že ‚falešné zpráv‘ vyvolávají populismus, řekl Financial Times, že se nesmí dovolit, aby internet zůstal „divokým západem“.


Tento od roku 2011 šéf italského orgánu hlídajícího férovost hospodářské soutěže řekl, že rychlost, s jakou se ty tzv. falešné zprávy cenzurují, je „kritickým článkem“ a argumentoval, že takovéto úkoly by měl řešit stát a neměly by se ponechávat na společnostech sociálních médií.

Pan Pitruzzella řekl, že evropské země by měly zřídit nezávislé orgány, které by mohly ‚falešné zprávy‘ rychle odstraňovat a uvalovat pokuty. Ty by koordinoval Brusel a mělo by to být podle modelu, jakým EU reguluje hospodářskou soutěž.

„Věk post-pravdivosti v politice je jednou z hnacích sil populismu a je jednou z hrozeb pro naše demokracie,“ řekl pan Pitruzzella.

„Dostali jsme se na rozcestí. Musíme si vybrat, zda ponecháme internet tak, jak je, tj. jako divoký západ, nebo zda potřebuje pravidla, která zohlední způsob, jakým se komunikace změnily. Myslím, že potřebujeme soustavu pravidel, a to je role veřejného sektoru.“

Spojenci bývalého ministerského předsedy Mattea Renziho si stěžovali, že falešné zprávy přispěly k jeho porážce v prosincovém referendu o ústavních reformách, i když prohrál s 20 procentním rozdílem hlasů. Výsledek tohoto hlasování byl ohromným vítězstvím pro populisty a těžkou ranou pro EU.