Zpravodajská agentura Bloomberg sestavila seznam nejpesimističtějších scénářů, které podle jejího mínění hrozí v příštím roce světu. Mezi hlavní „hororové příběhy" patří nárůst ceny ropy až na 100 dolarů za barel, ruský hackerský útok na americký finanční sektor, vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA a vystoupení Velké Británie z EU. Dalším negativní scénář se týká prezidenta RF Vladimira Putina, cituje agenturu ruský tisk.


První místo v hitparádě má podle agentury Bloomberg případný nárůst cen ropy až k 100 dolarům za barel. Tato situace může nastat v případě, když Islámský stát zničí infrastrukturu zemí produkujících ropu na Středním východě, což povede k nedostatku „černého zlata".

Na druhém místě v seznamu obav je „úprk" Velké Británie z EU. Velké finanční instituce, které si přejí zachovat výhody plynoucí z pobytu v zóně volného obchodu, zmizí do zahraničí. Důsledkem by byla vleklá recese v ekonomice a zhroucení libry.

Scénář třetí – ruští a íránští hackeři uspořádají sérii útoků na banky, burzy a obchodní centra, jako odplatu za sankce. V důsledku se důvěra ve finanční systém ohrozí: Fed opustí plány na zvýšení základní úrokové sazby a dolar padne.

Na čtvrtém místě v seznamu negativních prognóz bude zhoršení migrační krize v Evropě. V Londýně, Berlíně, Mnichově a Římu doje k řadě teroristických útoků, podobných těm v Paříži. To vyvolává globální politickou krizi ve všech 28 členských státech EU. Německá kancléřka Angela Merkelová bude nucena odstoupit, ve Francii vzroste popularita vůdkyně Národní fronty Marine Le Penové.

Na pátém místě hitparády je vítězství Donalda Trumpa v prezidentských volbách v USA. To povede ke zvyšení přítomnosti amerických vojáků po celém světě a zpřísnění imigrační politiky vůči muslimům a Mexičanům.

Další smutným výhledem je oslabení čínské ekonomiky. V této souvislosti, nový americký prezident posílí vojenskou přítomnost v Jihočínském moři a poskytne politickou a vojenskou podporu nové protipekingské vládě na Tchaj-wanu. Čína naopak bude hrozit vojenskou akci.

Sedmý scénář předpokládá, že Izrael zaútočí na íránská jaderná zařízení. To dále rozvíří regionální konflikt, a ve Spojených státech tyto akce posílí pozici „jestřábů". Obchodní transakce s Íránem budou zmrazeny, což poškodí evropské ropné společnosti.

Nejnovější prognóza se týká i ruského vůdce. Vladimir Putin bude schopen přechytračit Baracka Obamu v Sýrii pod rouškou dohody o boji proti Islámskému státu. Putin, píše Bloomberg, založí novou základnu na Středním východě, a rozšíří vliv své postsovětské oblasti. Západ zruší protiruské sankce. Rusko se stane největším obchodním partnerem EU, ponechaje ukrajinskou krizi minulosti.

Zdroj: mk.ru, pz.cz  

[quote align="center" color="#999999"]

Nové informace o demokracii ohrožujících experimentech elektrické stimulace mozku.

První tištěné periodikum na světě, které se nebojí zveřejnit výzkumy kryté státním tajemstvím, je právě v prodeji v Česku i na Slovensku.

2015 – LISTOPAD / MŮŽEME MÍT SUPERPOWER?

…[/quote]