Dne (4.8) zbytky 72. Samostatné mechanizované brigády uprchly na území Ruské federace. Jak píše Russia Today: Čtyři sta třicet osm ukrajinských vojáků požádalo v Rusku o azyl a přešlo na ruské území. Podle ITAR-TASS to oznámilo oddělení Pohraniční stráže Federální bezpečnostní služby (FSB) Ruska.


Mapa: Operační informace od Colonel Cassad LiveJournal

Žádné dohody co se týče kapitulace a vzdání se všech zatím ještě dosaženo nebylo (vyjednávání, jak jsme referovali před tím, pořád probíhají). O tom vyjednávání tento zdejší článek: Poslední z Jižního kotle – nevyhnutelné finále

V souladu s tím se začíná Kotel rozpadat na kusy. 72. Brigáda přestala ze všech praktických hledisek existovat, jelikož jí dochází munice a příděly jídla. Vydrželi, dokud pořád ještě měli zdroje a pak začali odcházet na území Ruské federace – nejdříve v jednotlivých skupinkách, po nich pak šly přeživší zbytky kdysi plnocenné brigády.

Veškerá technika zůstala opuštěná na jejich pozicích, které zůstávají pod kontrolou vojsk Junty, která se ještě nevzdala. Když se milicionáři přiblížili v tancích až na 400 metrů od pozic Junty, nikdo na ně nestřílel – prostě už neměli nic, čím by palbu opětovali. Některým z vojáků 72. Brigády, když se vzdávali, nezůstal už ani náboj, jiní ještě měli 1-2 zásobníky na automatickou pušku.

Přišly rovněž informace, že mezi těmi, kdo se nevzdali, jsou polští žoldnéři, což v podstatě vysvětluje i jejich zarputilý odpor (je možné, že to vyvolá vážný mezinárodní skandál).

Ti, kdo zůstávají v této části Kotle, dostali ultimátum, aby se vzdali a odešli do Ruska, a nedotýkali se techniky.

Jinak začnou znovu pracovat Grady. Teď probíhají hořké hádky; vojenští velitelé argumentují, že potenciál k odporu byl už vyčerpán, a že se musí vzdát, aby nedocházelo ke zbytečnému zabíjení lidí. Pravoseki (to jsou militanti Pravého sektoru), žoldnéři a političtí nadšenci ale požadují, aby odpor pokračoval za každou cenu. V důsledku toho asi nebude úplná kapitulace možná – většina vojenského personálu se vzdá, zatímco další budou vyhlazeni (salvovými raketomety Grad) i s vědomím faktu, že oni už nemají, čím by odpověděli.

Očekávám, že tato skupina přestane existovat během 2-3 dnů, načež se Kotel scvrkne na polovinu a Milice začne vyjednávat se zbytky 24. a 79. Brigády.

Mapa: předpokládané ústupové trasy vojsk obklíčených v Jižním kotli.

Abyste lépe pochopili, co se děje, ti, co se vzdávají, jsou zbytky 72. Brigády, která byla k hranici s Ruskou federací vyhnána z Izvarina a ze Sverdlovska .

Současně s tím pořád ještě existuje Kotel v mezeře mezi Marinovkou a Birukovo, kde zbytky 79. Samostatné aeromobilní brigády a 24. Samostatné mechanizované brigády spolu s různými posilujícími skupinami kárných formací nadále drží obranné pozice.

Celkově teď už Jižní kotel opravdu vstupuje do závěrečné fáze své existence; agónie jednotek odříznutých od zásobování začala.


Fotografie: Ukrajinští vojáci po přechodu na území Ruska

A tato poznámka od Russia Today je konkrétně o těch, kdo mají v úmyslu přejít ruskou hranici v nejbližší budoucnosti. Ti se prostě potýkají s těmi samými problémy jako 72. Samostatná mechanizovaná brigáda (OMBR).

Jedna další skupina ukrajinských vojáků má v úmyslu přejít hranici do Ruska poté, co téměř 440 vojáků a důstojníků Ukrajinských ozbrojených sil v noci 4. srpna přešlo na území sousední země. Jak to ohlásila ITAR-TASS s citací šéfa tiskové služby útvaru Pohraniční stráže FSB v Rostovském regionu, přesný počet vojáků, kteří mají v úmyslu přejít do Ruské federace, je dosud ještě neznámý.

 

Oficiální verze Junty RBK-Ukraine

Skupina vojáků 72. Motorizované brigády byla nucena ustoupit na území Ruské federace, protože jim během bojů s teroristy došla munice. Toto oznámil RBK-Ukraine Alexej Dmitraškovskij, zástupce tiskového centra antiteroristické operace v Donbasu.

Podle Dmitrašovského:

[quote align="center" color="#999999"]

„Vojáci 72. Brigády se rozdělili do dvou jednotek. První jednotka prorazila linie teroristů a druhá jednotka těmto vojákům poskytovala krytí. Poté jedné z těchto jednotek došla munice a zásoby. Vojenská technika, která byla na bojišti, byla poškozená. Poté byl tento personál nucen přepravit se do oblasti kontrolního stanoviště na hraničním přechodu do Ruska. Počet vojáků se bude muset ještě potvrdit.“ Podle jeho prohlášení už dorazily posily, které pomohou vojákům, kteří kryli ty, kdo prorazili linie teroristů.

Před tím ruská Federální bezpečnostní služba (FSB) uvedla, že více než 400 ukrajinských vojáků požádalo v Ruské federaci o azyl. Jak bylo objasněno, byl otevřen humanitární koridor pro ukrajinská vojska a ta mají dovoleno přecházet do Ruska.

Zbytky 79. Aeromobilní a 24. Motostřelecké brigády a batalion Šachtěr nadále zůstávají v Jižním kotli. Těsně na jih od tohoto seskupení je batalion Azov. [/quote ]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  globalresearch.ca