Když US média minulý týden začala s vysíláním videa z kamery na helmě Delta Force při osvobození z vězení v areálu ISIS, tak jsme naznačili, že Washington se snaží americkou veřejnost připravit na další spočinutí nohou v Iráku a na možnost pozemních vojsk v Sýrii. Katalyzátor: Rusko s Íránem. Prostě řečeno, US byly ztrapněny koordinovaným úsilím Moskvy s Teheránem o vymýcení sunnitských extremistů podporovaných Rijádem, Doha a Ankarou operujících v Iráku a Sýrii, a teď, když už i Bagdád s Kábulem hrozí, že se o pomoc obrátí tváří v tvář americké nejapnosti na Kreml, tak se Pentagon zoufale snaží předvést, že US by pořád ještě mohly být v boji s terorismem účinné.


A tak zatímco se John Kerry potlouká po Vídni (doufejme, že ne na kole) v marné snaze přimět Saúdskou Arábii s Tureckem, aby s Ruskem a Íránem zasedly ke stejnému stolu a rozumně si s nimi promluvily, tak US vojáci dumají, jak se vloudit do bitvy, aniž by zažehli studenou válku.

Bagdád za svou stranu už informoval Západní média, že k boji s ISIS ani nepotřebuje ani nechce US pomoc (kvůli tomu tu jsou přeci Íránem podporované milice), a tak místo toho, by mohl být Bílý dům na pokraji vyslání sil speciálních operací do Sýrie.

  • OBAMOVA ADMINISTRATIVA BY MOHLA OZNÁMIT OPERACE SPECIÁLNÍCH SIL V SÝRII: CNBC/RTRS

Tady to je od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Spojené státy vyšlou do Sýrie 20 až 30 vojáků speciálních operací, aby sloužili jako vojenští poradci v boji proti Islamistickému státu, řekl US činitel.

US vojska budou navíc operovat s funkčností omezenou na „rady a pomoc“, aniž by se měnila celková mise presidenta Baracka Obamy k boji s touto skupinou militantů, řekl jiný US činitel.[/quote]

Samozřejmě, že v první řadě už samotný nápad na „rady a pomoc“ je vtip. Zde od WaPo:

[quote align="center" color="#999999"]

Líčit US misi v Iráku se minulý týden stalo ještě delikátnější aktivitou, když došlo ke společnému přepadu v Iráckém městě Hawijah, při němž bylo osvobozeno asi 70 rukojmí Islamistického státu a padl voják US Delta Force. Mrtvý vrchní seržant Joshua L. Wheeler byl první případ US vojáka zabitého v tamní přestřelce od loňského návratu US vojsk do Iráku.

Když tiskový tajemník Pentagonu Peter Cook pár hodin po provedení přepadu referoval reportérům, tak řekl, že „US síly v Iráku nejsou v bojové roli.“ Řekl, že tým elitních US vojáků poskytl komandům iráckých Kurdů transport a podporu. Ale k zapojení do samotného přepadu Američané určeni nebyli, řekl. To se změnilo, když vypukl boj a Wheeler vyskočil na pomoc. Později toho dne Cook řekl, že Wheelerova smrt byla první bojovou ztrátou od roku 2011.

V pondělí, když byl tiskový tajemník Bílého domu Josh Earnest tázán na operaci v Iráku, tak tuto operaci odmítl charakterizovat jako bojovou. Řekl, že mise „výcviku, poradenství a pomoci“ se liší od „dlouhodobých, trvalých, pozemních, bojových operací,“ k nimž docházelo po invazi v roce 2003. Na vrcholu této války bylo v Iráku umístěno více než 160 000 US vojáků.

Ale US vojenský mluvčí v Bagdádu plukovník Steve Warren tuto misi ve středu popsal tvrdými výrazy. „Jsme v boji,“ řekl, když k reportérům v Pentagonu promlouval přes videokonferenci. „Proto všichni nosíme zbraně. Proto všichni, když vycházíme, tak tu nosíme insignie bojového nasazení. Proto všichni dostáváme příplatek za bezprostřední ohrožení. Takže samozřejmě, je to boj.“[/quote]

To přišlo jen hodiny poté, co Moskva světu připomněla, že když jste nedostali od Bashara al-Assada oficiální pozvání, tak na této slezině nejste vítáni. Tady to je od Reuters citující Tass:

[quote align="center" color="#999999"]

Ruský náměstek ministra zahraničí Sergej Rjabkov v pátek řekl, že v Sýrii nemůže žádná země použít vojenskou sílu, aniž by si nejprve zajistila souhlas syrské vlády, referovala tisková agentura TASS.

Rjabkov TASSu odpovídal na otázku týkající se výhledu na zahájení pozemní operace Spojených států v Sýrii.

„Otázka použití vojenské síly v jakékoliv podobě bez svolení Damašku je pro nás nepřijatelná,“ říkal podle této citace.[/quote]

Nenechte se mýlit, byla by to katastrofa.

Kdyby byly US speciální operace umístěny u YPG, tak by se to se zlou potázalo při koordinaci Washingtonu s Tureckem jen dva dny před volbami, které se točí kolem Erdoganova pokusu líčit Kurdy jako hrozbu národní bezpečnosti.

A pokud by Pentagon vnořil US vojáky do Svobodné syrské armády, tak by se přímo střetli s Hizballáhem a Quds.

Samozřejmě, že bez ohledu na to, kam se Obama rozhodne ty vojáky umístit, budou v ohrožení zásahem ruskými nálety a důsledky, které mluví samy za sebe…

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  zerohedge.com  

[quote align="center" color="#999999"]

Ovládání lidského chování. Elektromagnetické a radiofrekvenční záření. Mikrovlny. O jaké experimenty jde a proč náš mozek není v bezpečí? Časopis Vědomí jako první médium na světě zveřejňuje výzkumy kryté státním tajemstvím. Tok říjnových informací pokračuje odkrýváním rodinné historie Rothschildů, jednoho z nejzámožnějších klanů na světě. Seriál Pansofie vás zase naučí obnovovat zdraví člověka jakožto energetické bytosti. Nové vydání Vědomí je k dispozici od 8. října u všech dobrých prodejců v Česku i na Slovensku.[/quote]