Americká tajná služba měla prsty v organizaci státního převratu v Íránu (srpen 1953). Tehdejší premiér totiž znárodnil ropné společnosti, které patřily Britům. Převrat v Íránu, ze srpna 1953, byl v režii americké CIA a britské MI6. Vyplývá to z odtajněných dokumentů. Po společné akci Britů a Američanů byl tehdy svržen demokraticky zvolený premiér Muhammad Moseddegh a jeho vláda.


CIA přiznala, že byla do akce zapletena, že uplácela íránské politiky, zástupce bezpečnostních a armádních složek a vysoce postavené úředníky. CIA argumentuje, že z její strany šlo o "akt americké zahraniční politiky, koncipovaný a schválen na nejvyšších úrovních vlády".

V roce 1951 znárodnila íránská vláda ropný průmysl. Ten do té doby ovládali Britové prostřednictvím Anglo-íránské ropné společnosti (AIOC) – dnešní British Petroleum (BP). Ale už v 40. letech minulého století začaly problémy s AIOC. V očích íránské veřejnosti, ale i u části politiků, jelikož měla image vykořisťovatelů. Po nástupu nacionalistického premiéra Moseddegha došlo ke znárodnění.

Británie dokonce zmobilizovala armádu, aby si získala zpět své rafinérie. K boji však nedošlo. Tehdejší premiér Clement Attlee se rozhodl pro ekonomický bojkot Íránu. Kromě toho nasadil v íránském parlamentu agenty, kteří měli podkopávat důvěru v premiéra.

Spojenými státy byla vyhodnocena situace tak, že převrat byl nezbytný, protože se obávali toho, že by mohl Írán padnout do rukou Sovětů.

"Kdyby se to stalo, znamenalo by to vítězství Sovětů v době Studené války a zásadní překážky Západu na Blízkém východě," uvádí v jednom z dokumentů tehdejší plánovač Donald Wilber.

Zdroj:  theguardian.com