Redaktorka CNN Christiane Amanpourová natočila rozhovor s ruským velvyslancem při OSN Vitalijem Čurkinem, který se týkal Sýrie. Redakce následně vystřihla část rozhovoru, v níž Čurkin mluvil o podpoře velké části Syřanů svému prezidentovi Bašáru Asadovi. Ruská agentura Itar-Tass, která zprávu publikovala, uvádí, že z rozhovoru pro CNN vypadla důležitá část, ve které Vitalij Čurkin hovoří o roli Asada v transformačním procesu v Sýrii. Ruský diplomat totiž zdůraznil skutečnost, že je svrchovanou záležitostí samotných Syřanů, aby rozhodli o své budoucnosti, včetně role samotného Asada.


"Je třeba uvážit," uvedl Čurkin, "že velká část obyvatel podporuje Asada a je třeba se tomu věnovat. Začněme dialog a nechme samotné Syřany, ať si vyberou způsob, jak chtějí konflikt ukončit," uvedl v nevysílané části rozhovoru.

Stejně tak CNN vynechala Čurkinův názor, že je nepřijatelné, aby si opozice dopředu stanovila jakékoliv podmínky k zahájení rozhovorů o Sýrii, které začnou 22.ledna. Dále nebyla odvysílána pasáž, v níž Čurkin odsoudil aktivity povstalců a zemí, které je podporují, když kritizoval především fakt, že povstalci ztěžují dodávky humanitární pomoci. Čurkin konstatoval, že nikdo neví, kdo má vliv na nejméně desítky, ale spíš stovky ozbrojených skupin. „Musíme identifikovat země, které by za tyto povstalecké skupiny převzaly zodpovědnost. V posledních měsících se syrská vláda dohodla na evakuaci obyvatel z obležených oblastí, ale opozice tomu zabránila," uvedl ruský velvyslanec při OSN.

Do vysílání CNN se nedostala ještě zajímavost, kterou Vitalij Čurkin zmiňoval, a to, že kdykoliv došlo k obklíčení určité oblasti, tak obyvatelé směřovali na vládní stranu, kde spíše očekávali humanitární pomoc.

Ruský velvyslanec při OSN vyjádřil lítost nad tím, že rozhovor byl sestříhán, a že nejdůležitější pasáže nebyly vysílány.

[quote align="center" color="#999999"]

Aktualizace: Americká televize CNN zveřejnila na Internetu úplný text interview se stálým zástupcem RF při OSN Vitalijem Čurkinem, tedy 2 dny po vysílání zkrácené verze.  Mluvčí televize vysvětlil, že před promítáním bylo interview zkráceno kvůli vysílacímu času. [/quote]

Zdroj:  literarky.czruvr.ru