Ve čtvrtek večer jsme přišli s kronikou posledních událostí v dramatu strašlivé Syrské občanské války sdělením, že podle izraelského obranného zdroje jsou v Sýrii v poli už „stovky“ íránských revolučních gardistů, aby bojovali po boku Rusů při podpoře prořídlých sil Bashara al-Assada, který bojuje za obnovu kontroly nad touto zemí. Kdyby to byla pravda, zodpovědělo by to následující otázku, kterou už nějakou dobu klademe: zůstane Írán stát stranou a dovolí, aby v Jemenu byli rozdrceni Houthiové a v Sýrii svržen Assad, nebo se Teherán podobně jako Moskva nakonec rozhodne, že čas na pouhé řečičky už skončil?


Zprávy o zapojení Íránců přichází v patách rozbujelým spekulacím o rozsahu ruského vojenského budování u Latakie, kde US „zpravodajství“ a řada nejmenovaných „libanonských zdrojů“ tvrdí, že se Moskva v podstatě připravuje na plnocenný úder k vykořenění jakékoliv a veškeré domácí opozice vůči Assadovu režimu. Otázkou samozřejmě zůstává, co se stane, když zahraniční opozice proti Assadovu režimu nebude ochotná akceptovat obnovení vlády silného muže.

Jak se dalo předpokládat, v posledních několika dnech tu nebyla ani nouze o vzájemné škádlení mezi Johnem Kerrym a Sergejem Lavrovem. Takto tu výměnu pošťuchování charakterizoval Lavrov:

[quote align="center" color="#999999"]

„Kerry také protlačoval velice podivnou představu, že podpora Bashara Assada v jeho boji proti teroristům jen posílí pozice ISIS, protože sponzoři ISIS do ní napumpují ještě více zbraní a peněz,“ řekl Lavrov.

„To je naprosto zvrácená logika a zase další pokus o usmiřování těch, kdo zneužívají teroristů k boji proti odštěpeneckým režimům,“ řekl ruský ministr zahraničí, když zmiňoval pokusy US o spolupráci s různými extremistickými skupinami v Sýrii během posledních několika let.

„Je kolosální chybou, že ta US vedená koalice (proti ISIS) nikdy neuvažovala o interakcích se Sýrií, ani o výměně informací,“ řekl Lavrov. „Tuto logiku nemohu pochopit nebo spíše naprostou absenci logiky.“

„Nepomáháme jen Sýrii, poskytujeme zbraně také Iráku a dalším zemím regionu, které se nachází na frontové linii s touto teroristickou hrozbou. Stejně Iráku a dalším zemím a děláme to bez jakýchkoliv politických předběžných podmínek,“ řekl Lavrov.[/quote]

A v pátek si Lavrov udělal pár zářezů do pažby se sérií velice závažných výkřiků (ačkoliv doufáme, že legračně přehnaných) útržky z rozhovorů na tiskové konferenci pořádané v Rusku. Tady to je od Reuters:

[quote align="center" color="#999999"]

Na této tiskové konferenci řekl ministr zahraničí Lavrov, že Rusko poslalo techniku na pomoc Assadovi, aby bojoval s Islamistickým státem. Řekl, že ruští vojáci jsou v Sýrii, aby jak řekl, v první řadě pomohli se servisem této technika a se zaučením syrských vojáků, jak ji používat.

Rusko rovněž provádělo ve východním Středomoří námořní cvičení, řekl, když tyto manévry popsal jako dlouho už plánované a uspořádané v souladu s mezinárodním právem.

Lavrov vinil Washington z přerušení přímé komunikace vojáků s vojáky mezi Ruskem a NATO kvůli Ukrajinské krizi a říkal, že takovéto kontakty jsou „důležité, aby se zamezilo nežádoucím a neúmyslným incidentům.“

„Vždy dáváme přednost tomu, aby spolu vojáci vzájemně profesionálním způsobem mluvili. Oni si vzájemně velice dobře rozumí,“ řekl Lavrov. „Pokud chtějí Spojené státy, jak řekl (US ministr zahraničí) John Kerry už mnohokrát, aby byly tyto kanály zmrazené, tak si tedy poslužte.“[/quote]

Ano, „poslužte si“, což pokud se něco neztratilo v překladu (jako k tomu došlo, když Hillar Clinton v roce 2009 legračně předváděla Lavrova s obrovským červeným tlačítkem, které mělo údajně znamenat „reset“, ale ve skutečnosti to bylo „přetížení“), tak to zní tak trochu, jako by Kreml říkal Washingtonu, že Rusko si nebude dělat hlavu s tím, že Západ chce riskovat scénář, v němž ruské a US tryskáče skončí v „náhodném“ leteckém souboji na obloze nad Sýrií.

Teď s napětím očekáváme Kerryho reakci, která bude téměř určitě obsahovat slova „velice“ a „obavy“, která budou správná, protože on mluví o osudu Assada a nikoliv o osudu ISIS.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com

[quote align="center" color="#999999"]

Jaké mocenské hry mají v oblibě rodinné klany novodobé historie? Co skrývají například Rothschildovi, jejichž finanční moc ovlivňuje dění napříč kontinenty? Kromě těchto otázek se zářijové číslo časopisu Vědomí zaměřilo i na jedinečný algoritmus popisující jakékoliv energie. Představí svým čtenářům pravidla fungování vesmíru, díky kterým je možné usnadnit si život. A v neposlední řadě poskytne informace o lucidním snění, prostřednictvím kterého jsme ve spánku schopni nalézt odpovědi nejen na své otázky. Ať už chcete měnit stav věcí vnitřních i vnějších, nebo požadujete tip na sedmý dostih v Belmontu, časopis Vědomí je vám k dispozici od 7. září.[/quote]