Tureckou helikoptéru kurdská PKK sestřelila pomocí moderního přenosného protileteckého systému. Možným zdrojem tohoto systému jsou asi předchozí dodávky takových systémů z Turecka k „rebelům“ v Sýrii. … 31. července 2012 – Reuters Syrští rebelové dostali rakety země-vzduch: zpráva:


Rebelové bojující za svržení syrského presidenta Bashara al Assada poprvé dostali malou zásilku raket země-vzduch, uvádí mediální zprávy, které Západní činitelé nerozporují. NBC News v úterý v noci ohlásila, že rebelové Svobodné syrské armády obdrželi téměř dva tucty těchto zbraní, které k nim byly dodány ze sousedního Turecka, jehož umírněná islamistická vláda se s rostoucí vehemencí dožaduje Assadova svržení.

Jaký přesně druh MANPADu byl syrským rebelům dodán, není jasné a NBC News neuvedla podrobnosti. Takovéto zbraně jsou v rozsahu od primitivních až po vysoce sofistikované.

Jaké protiletecké rakety „rebelové“ dostali, se ukázalo v listopadu 2012, kdy „rebelové“ vystavili své obrázky předvádějící se s takovými zbraněmi:

Na fotografiích nedávno vystavených on-line drží dva zobrazení bojovníci moderní varianty protileteckých raket odpalovaných z ramene naváděných teplem.

Takže při tomto byly zjevně zachyceny komplety systémů SA-16 a SA-24, které bude třeba sledovat. Jestli se tyto zbraně obrátí proti syrským vojenským letadlům, pak budou mít přívrženci tohoto povstání důvod je oslavovat a syrští vojenští piloti budou mít nový důvod k obavám ze svých misí. Když se ale prodají – a zbraně tohoto druhu se často na černém trhu šmelí za čtyřmístné a pětimístné sumy v dolarech- a vypálí se na komerční letadlo, pak budou důsledky a následky pro regionální bezpečnost kvůli válce v Sýrii o dost horší.

Ze známých ztrát Syrského letectva to vypadá, že přinejmenším některé z těch systémů, které dali „rebelům“ v roce 2012, nebyly nikdy použity. Ty by mohly být opravdu rozprodány.

A teď se mohly znovu objevit.

Včera hlásila AP: 8 tureckých vojáků zemřelo při havárii helikoptéry během srážek s PKK

V pátek ráno propukly střety se zakázanou Kurdskou stranou pracujících čili PKK u města Cukurca v provincii Hakkari, při nichž bylo zabito šest vojáků, uvádí vojenské prohlášení. Osm dalších vojáků bylo zraněno. Vojenská helikoptéra vyslaná do této oblasti na podporu těchto vojáků později havarovala a dva její piloti se zabili, uvedly ozbrojené síly s dodatkem, že k havárii došlo kvůli technické závadě.