Ruský prezident Vladimír Putin prozradil podrobnosti o událostech z března minulého roku, kdy se Krym, na základě referenda, připojil k Rusku. V dokumentárním filmu Krym, cesta do vlasti, jehož fragment odvysílala televize Rossija 1, Putin řekl, že krátkou dobou před referendem byl proveden sociologický průzkum, aby bylo zjištěno, jak se k myšlence návratu do RF staví sami Krymané. „Vyjasnilo se, že těch, co si přejí návrat k Rusku tam je 75% z celkového množství. Rozumějte, byl proveden uzavřený sociologický průzkum mimo kontext samotného připojení. Pro mě se potom stalo zřejmým, že pokud k tomu přistoupíme, tak podíl, nebo množství těch, kteří by chtěli, aby k této historické události došlo, bude mnohem vyšší“, poznamenal ruský prezident. 


[quote align="center" color="#999999"]

„Konečný cíl spočíval v tom, abychom dali lidem možnost vyjádřit svůj názor, pokud jde o to, jak chtějí dále žít… Pro sebe jsem si pomyslel, že pokud to tak budou chtít, tak tomu i bude. Znamená to, že tam budou s nějakou velkou mírou autonomie, s nějakými právy, ale jako formální součást Ukrajiny. Ať to tak klidně je. Pokud ale budou chtít něco jiného, tak je přeci nemůžeme nechat na holičkách“, řekl Putin. [/quote]

Mluvčí MZV USA Jennifer Psakiová dokumentární film Krym, cesta do vlasti ohodnotila negativně a označila ho za lživý. To i přesto, že ho neviděla a udělala si o něm obrázek jenom ze „zpráv“. „Samozřejmě, viděli jsme zprávy o obsahu dokumentárního filmu. Neviděla jsem více, než zprávy v daný okamžik“, přiznala se. Vysvětlit novinářům svůj pohled Psakiová nemohla. „Nemám více podrobnějších informací“, vysvětlila.