Vyjádření takových přívrženců tvrdé linie ve vztahu k Rusku, jako je vrchní velitel spojených ozbrojených sil NATO v Evropě Philip Breedlove, nebo asistentka ministra zahraničních věcí USA Victoria Nulandová, vedou k nespokojenosti Evropanů, konstatuje Der Spiegel. Není to jenom „neúnavný" Philip Breedlove, kdo způsobuje podrážděnost. Další „akční tváře" Evropané také vnímají jako překážku k pokusům najít diplomatické řešení ukrajinského konfliktu. „Jejich cílem jsou dodávky zbraní na Ukrajinu", domnívá se časopis a dodává, že za účelem dosažení tohoto cíle dělají kroky společně.


Asistentka ministra zahraničních věcí USA Victoria Nulandová ve středu prohlásila, že na Ukrajině se nacházejí „tisíce ruských vojáků". Der Spiegel připomíná, že v únoru na uzavřeném setkání ve Washingtonu Nulandová označila rozhodnutí Angely Merkelové vydat se do Moskvy na jednání s Vladimírem Putinem za „vzdor". Svůj přezíravý vztah ke „slabým" Evropanům se ani nepokouší skrývat, dodává vydání. Experti vyvrátili téměř všechna Breedloveho tvrzení, avšak on sám je nestáhl, poznamenává Spiegel.

„Senzační" prohlášení NATO pod Breedloveho taktovkou o ruských jednotkách a technice na území Ukrajiny vyzývají rozpaky v kanceláři Angely Merkelové už několik měsíců. Vláda SRN se obává toho, že výroky vrchního velitele spojených sil NATO v Evropě podkopou reputaci Západu, pokračuje německý časopis.

Není to poprvé, kdy „aktivní tváře" z USA předkládají nepřesné údaje o událostech na Ukrajině, píše časopis.

Jeden z příkladů je několik týdnů starý: před setkáním Normandské čtyřky v Minsku vrchní velitel pozemních vojsk USA v Evropě Ben Hodges hovořil o ruských armádních jednotkách, které se údajně účastní bojů na Ukrajině. Poté představitelé ukrajinské armády prohlásili, že na území Luganské oblasti z RF bylo vysláno několik desítek tanků a reaktivních dělostřeleckých systémů.

Berlín, který byl těmito prohlášeními znepokojen, se okamžitě obrátil na svoji výzvědnou službu BND, avšak na družicových snímcích, které jí byly předány, se nacházelo pouze několik obrněných transportérů. Odkud měl Hodges své údaje, zůstává dosud záhadou, poznamenává jeden z příslušníků rozvědky.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: cz.sputniknews.com