Kancléřka SRN Angela Merkelová podpořila myšlenku vytvoření jednotné armády Evropské unie. Oznámila to v pondělí náměstkyně oficiálního mluvčího německé vlády Kristina Virtsová. „Taková armáda by nám pomohla zformovat společnou zahraniční a bezpečnostní politiku, a také společně nést odpovědnost Evropy (za události) ve světě", cituje Junckerova slova týdeník Welt am Sontag. Podle jeho slov, s takovou armádou by EU mohla reagovat na hrozby členským zemím EU i sousedním zemím.


Čtenáři německého listu Die Welt, který uveřejnil článek o návrhu předsedy Evropské komise na vytvoření evropské armády, pohlížejí na podobnou perspektivu skepticky. 

Čtenáři německého listu komentovali tento článek nejednoznačně. I když část z nich myšlenku předsedy Evropské komise podpořila, mnozí jiní zaujali velmi skeptický postoj. 

„Armáda EU… no tak. Myslím si, že Juncker má na mysli celkový obranný rozpočet, na němž podílí Německo nejméně 27 procenty. Pak budeme samozřejmě moci financovat v budoucnu i tak utopické vojenské rozpočty, jako je řecký, a také „tažení" do Afriky nebo na Ukrajinu. Je v tom ale jeden malý háček: v tomto případě bychom porušili ústavy, podle níž je Bundeswehr obrannou armádou. Pány z EU ale nemůže nic zastavit", píše Nordbayer. 

„Povolání do armády bylo účinné, dokud bylo jeho cílem ochrana Německa. Pochybuji však o tom, že nynější mladí lidé budou riskovat život kvůli Ukrajině nebo jakékoliv jiné východní zemi. Kvantita neznamená kvalitu. Podle mého názoru musí být naše armáda odborná, disciplinovaná a dobře vybavená", soudí Erwin T. 

„Tento návrh je už několik desítek let starý, a lidé ho nikdy ve skutečnosti nepodporovali, protože to je naprostý nesmysl", připomíná Nicht Verfügbar. „A nikdy nebude realizován, protože bude muset překonat velké množství byrokratických překážek. Podívejte se raději na ta čísla, a pochopíte, jak málo se v tom vyznají tito politici a jim podobní „komisaři". Úplný nesmysl".

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: cz.sputniknews.com