Nový Richag-AV radar a sonar rušicí ruský systém může být namontován na vrtulníky, lodě a jiné vojenské techniky k blokování zbraňových systémů potenciálních protivníků na vzdálenost několika stovek kilometrů; odborníci konstatují že nemá obdobu nikde na světě. Na prezentaci pro novináře v Kazani ve středu, ruská radio-elektronická firma Radio-elektronické technologie Concern (KRET), oznámila, předání první várky nového elektronického systému boje vrtulníkové modifikace známé jako "Richag-AV" pro ozbrojené síly.

O systému Richag-AV, montovaném na Mi-8MTPR1 (varianta Mi-8MTB5-1 vrtulníku), se říká, že nemá globální ekvivalent. Jeho elektronický systém protiopatření, je navržen tak, aby rušil radary, sonary a dalších systémů detekce cíle a bránil letadla, vrtulníky, bezpilotní letouny, pozemní a námořní síly proti systémům vzduch-vzduch a země-vzduch v okruhu několika set kilometrů. Může být namontován na stroje kterékoli části ozbrojených sil, včetně vrtulníků a letadel, jakož i pozemních strojů a lodí.

Mi8-MTPR1 báze Richag-AV je platforma, která pomocí multi-paprsku anténních soustav s DRFM technologií, je navržena tak, aby aktivně rušila, a tedy "oslepila" radarové systémy, aby bránila proti rádiovým elektronickým systémům řízených střel. V bojové situaci by systém fungovat jako součást letecké útočné skupiny zaměřené na prolomení prakticky jakéhokoliv systému obrany, oslepující všechno až do protiletadlového raketového systém USA MIM-104 Patriot ''.

Rossijskaja Gazeta vysvětlila, že vedle práce rušící signalizace, je Richag-AV radar schopen provádět shromažďování informací, které zahrnuje zjištění cizích zdrojů elektromagnetického záření. Na základě palubní databáze různých typů vojenských zařízení, je systém schopen rychle určit typ cíle, což mu umožní účinně rušit.

Reportéři byli v Kazani informováni, že ruské ozbrojené síly získaly tři vrtulníky Mi-8MTPR-1 , které jsou vybaveny Richag-Av ve středu, a obdrží celkem 18 těchto systémů do října 2016 v celkové hodnotě 11,5 miliardy rublů (186 mil $).

Předchůdce rušicího systému "Smalta", byl vyvinut v roce 1970, a byl považován pro dosah v okruhu 100 km ve své době mezi nejúčinnější na světě.