Mezi světovými vůdci existuje jeden, který se držel v odstupu od zbytku politické elity, když se účastnila teatrálního procesí světových vůdců za francouzskou jednotu a svobodu tisku (ač většina z nich svobodu slova ve svých vlastních zemích pronásleduje), a tím byl izraelský ministerský předseda Benjamin Netanyahu. Tomu se ve skutečnost, jak hlásí Reuters, povedlo „trochu rozčepýřit peří, když se v neděli zúčastnil pařížského pochodu za „Charlie Hebdo“, protože to byla událost, o které jeho kancelář původně řekla, že se jí na konkrétní žádost francouzského prezidenta Hollanda, aby do Paříže nejezdil, nezúčastní, avšak nakonec to skončilo tak, že se jí ke značné nelibosti francouzského prezidenta zúčastnil.


Jak Reuters dále referuje, „tak video vystavené na Facebooku se zpravodajským záznamem podbarveným karikující muzikou Loony Tones ukazovalo Netanyahua prorážejícího si za pomoci několika bodyguardů cestu pochodujícím davem, aby se mu povedla fotografie bok po boku s ostatními vůdci včetně francouzského prezidenta Francois Hollanda a německou kancléřkou Angely Merkel.“

[quote align="center" color="#999999"]

Tyto obrázky byly rychle vystaveny na Netanyahuův Twitterový účet, přičemž banner na jeho Facebookové stránce se změnil na fotku, která jej předvádí v semknutém šiku bok po boku s Hollandem, Merkelovou a prezidentem Mali Ibrahimem Boubacar Keitou a s vůdci EU Jean-Claude Junckerem a Donaldem Tuskem.

Tím, kdo na obrázku zobrazen nebyl, byl palestinský prezident Mahmoud Abbas, který stál vedle Tuska, šest stop (dva metry) od Netanyahua. Mírové rozhovory mezi nimi se zhroutily loni v dubnu spolu se vzrůstem napětí poté, co Netanyahu Abbase obvinil z podněcování násilností proti Izraelcům.

Ironií je, že ani Netanyahu ani Abbas původně přítomnost v Paříži neplánovali. [/quote]

To, k čemu podle zdrojů z Netanyahuovy kanceláře došlo, byl telefonní hovor z pátečního večera, v němž Hollandův poradce poukazoval, jak by to bylo „komplikované“, a jaké by to s sebou neslo „nepohodlí“, kdyby se izraelský vůdce zúčastnil nedělního pochodu, a to hlavně kvůli obavám o bezpečnost.

Ve skutečnosti to byly tyto … a ještě jiné obavy. Tady je Haaretz s celým příběhem.

Hollande Netanyahua požádal, aby se pařížského pochodu při memoriálu nezúčastnilFrancouzský prezident Francois Hollande poslal ministerskému předsedovi Benjaminu Netanyahuvi přes víkend vzkaz žádající ho, aby do Paříže na nedělní pochod proti terorismu nejezdil, jak uvádí izraelský zdroj, který je obeznámený s kontakty mezi Elysejským palácem a kanceláří ministerského předsedy v Jeruzalémě. Ve skutečnosti o poslání tohoto vzkazu první referoval Channel 2.

Poté, co francouzská vláda začala s rozesíláním pozvánek světovým vůdcům, aby se zúčastnili pochodu proti terorismu, tak Hollandův národně bezpečnostní poradce Jacques Audibert kontaktoval svůj izraelský protějšek Yossiho Cohena, aby mu řekl, že Hollande by byl radši, kdyby se Netanyahu nezúčastnil, řekl tento zdroj.

Audibert vysvětloval, že Hollande chtěl, aby se tato událost soustředila na demonstraci solidarity s Francií, a chtěl se proto vyhnout čemukoliv, co by mohlo odvrátit pozornost k dalším kontroverzním problémům, jako jsou vztahy mezi Židy a muslimy nebo Izraelsko-palestinský konflikt. Audibert řekl, že Hollande doufal, Netanyahu pochopí potíže, jaké by jeho příjezd mohl vyvolat, a že oznámí, že se nezúčastní.

Tento zdroj uvedl, že jednou z francouzských obav – kterou nesdělili zástupcům izraelské vlády – bylo to, že Netanyahu by této události mohl využít ke kampaňovým účelům a pronášet proslovy, zvláště o Židech ve Francii. Takovéto promluvy by, jak se Elysejský palác obával, poškodily demonstraci solidarity, kterou francouzská vláda zkoušela předvádět jako součást řešení teroristických útoků.

Podle tohoto zdroje se Netanyahu nejdříve francouzskému požadavku podvolil. Každopádně jednotka bezpečnostní služby Shin Bet, která chrání veřejné osobnosti, považovala zajištění bezpečnosti ministerského předsedy za složité. A tak v sobotu večer Netanyhuovi lidé oznámili, že do Paříže kvůli bezpečnostním obavám nepoletí. Netanyahu Francouzům řekl, že do Francie přicestuje až v úterý na událost Židovské komunity.

Netanyahu, prezident Mali Ibrahim Boubacar Keita, francouzský prezident Francois Hollande, německá kancléřka Angela Merkel, prezident EU Donal Tusk a palestinský prezident Mahmoud Abbas během pochodu Paříží 11. ledna 2015. (AP)

Francie zjevně poslala ten samý vzkaz i prezidentu palestinských úřadů Mahmoudu Abbasovi. Abbas se podobně jako Netanyahu podvolil francouzskému požadavku a vydal zvláštní prohlášení zhruba ve stejnou dobu, kdy Netanyahu vydal to svoje, že se události nezúčastní kvůli špatnému počasí.

Nicméně v sobotu v noci ministr zahraničí Avigdor Liberman a ministr hospodářství Naftali Bennett oznámili svůj záměr jet do Paříže a zúčastnit se tohoto pochodu a sejít se s Židovskou komunitou. Jakmile Netanyahu uslyšel, že poletí, tak informoval Francii, že se nakonec pochodu zúčastní.

Podle zdroje, když Cohen Audiberta informoval, že se Netanyahu nakonec události zúčastní, tak Audibert Cohenovi rozhněvaně řekl, že chování ministerského předsedy bude mít negativní dopad na vztahy mezi oběma zeměmi potud, pokud bude Hollande prezidentem Francie a Netanyahu ministerským předsedou Izraele.

Audibert dal na srozuměnou, že ve světle Netanyahuova záměru přijet, se rozšíří pozvání i o Abbase. A opravdu, několik hodin poté, co Abbas oznámil, že do Paříže nepojede, tak jeho kancelář vydala prohlášení, že ve skutečnosti na pochodu bude.

Hollandův vztek na Netanyahua se ukázal i během ceremonie uspořádané v neděli večer ve Velké synagoze v Paříži po pochodu, což byla událost za účasti stovek členů místní Židovské komunity.

Hollande po většinu ceremonie seděl, ale když na pódium vystoupil Netanyahu, tak se francouzský prezident zdvihl ze svého místa a předčasně odešel.

Netanyahu během této ceremonie pronáší proslov. (AFP)Hollande rozhněvaný kvůli Netanyahuovi se rovněž údajně už v roce 2012 původně rozhodl vyhnout se zahájení ceremonie za oběti střelby z Toulouse – na kterou ale dorazil Netanyahu, zrovna když on začínal se svou volební kampaní.

Francouzský týdeník La Canard Enchaine odhalil, že si tehdy po té události Hollande při rozhovorech s blízkými stěžoval, že Netanyahuův příjezd do Paříže považoval za nešťastný, jelikož kvůli tomu musel odjet do Paříže a vést „dvoufázovou volební kampaň,“ když ji zahájil memoriálem za zavražděné v židovské škole v Toulous následujícím po jeho projevu na tamním ceremoniálu. V reportáži francouzského prezidenta citovali, jak říká, že to bylo jen kvůli jeho příjezdu s Netanyahuem, že izraelský ministerský předseda na ceremoniálu ztlumil tón svého projevu.

Zdroje v kanceláři ministerského předsedy v neděli řekly, že když poprvé Francii kvůli Netanyahuově výletu tento týden kontaktovali, tak jim řekli, že by tato návštěva mohla „vyvolat potíže.“ Podle těchto zdrojů Izraelci chápou, že Francouzi mluvili hlavně o bezpečnostních problémech. Dodali, že poté, co se vyřídilo bezpečnostní zajištění, tak Hollande Netanyahuovi v sobotním večerním telefonátu řekl, že ho rád uvidí.Lidé od Netanyahua řekli, že Francouzi v žádném případě Netanyahuovu návštěvu nespojovali s Abbasem.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com, reformy.cz