Starosta Ankary Melih Gökcek, vyjádřil domněnku, že smrtící útoky na francouzský satirický magazín a košer supermarket v Paříži, po nichž zůstalo 17 mrtvých lidí, jsou důsledkem toho, že Francie projevila podporu pro Palestinu, a že za útoky je izraelské zpravodajství, jak to ohlásila polooficiální tisková agentura Anadolu.  Podle zprávy od Anadolu obíhající v tureckých médiích, se Gökçek v neděli zúčastnil kongresu mládežnické pobočky Strany spravedlnosti a rozvoje (AK) ve čtvrtém správním okrese a zmínil se tam o teroristických útocích ve Francii.


Řekl, že Izrael rozzlobilo hlasování dolní komoru francouzského parlamentu o uznání Palestinského státu, i francouzské hlasování ve prospěch rezoluce Rady bezpečnosti Spojených národů apelující na to samé uznání.

„Izrael určitě nechce, aby se takovýto sentiment šířil Evropou. Proto je jisté, že za takovýmto druhem incidentů je Mossad. Mossad vyvoláváním takovýchto incidentů rozdmýchává islamofobii,“ řekl Gökçek.

Tvrdil, že po pařížských útocích se cíli útoků stalo asi 50 mešit a někteří muslimové jako jedinci, ale že o takovýchto incidentech mezinárodní média už nereferovala .

„K těmto útokům došlo kvůli tomu, že byla Palestina uznána za stát,“ uzavřel to.

Pařížské útoky, kdy mezi zabitými byli žurnalisté a policisté, začaly 7. ledna střelbou v satirickém listu Charlie Hebdo a skončily 9. ledna vzetím rukojmí v košer supermarketu. Všechny čtyři oběti zabité v supermarketu byli Židé.

Gökçek je svými kontroverzními poznámkami už proslulý, nedávno tvrdil, že náledí na silnicích v Ankaře, které si za minulý měsíc vyžádalo více než 100 nehod, bylo prací neidentifikovaných lidí, kteří záměrně obraceli zahradní postřikovače k silnici, aby vyvolali namrznutí silnic.

Loni v létě Gökçek rovněž tweetnul, že v Turecku by se měl zrušit izraelský konzulát. „Nechceme v Turecku reprezentanty vrahů,“ napsal.

V roce 2013 na Twitteru spustil kampaň proti žurnalistce turecké služby BBC Selin Girit za její zprávy o shromážděních uspořádaných v parku Yoğurtçu v Istanbulu a přes sociální média Girit obviňoval, že je „anglickou agentkou“, a že se dopouští „zrady svého národa.“

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: todayszaman.com, reformy.cz