Saúdský princ Alwaleen bin Talal při rozhovoru se svým oblíbeným opěvovačem peněz řekl Marii Bartiromo, že negativní dopad 50% poklesu cen ropy byl rozsáhlý a hluboký. Jak hlásí USA Today, tento princ ze saúdské královské rodiny řekl, že ač s vládou ve většině věcí nesouhlasí, tak s jejím rozhodnutím udržovat výši produkce na současné úrovni souhlasí s dodatkem, že: „Když nabídka zůstane, kde je, a poptávka zůstane slabá, tak je lepší si myslet, že to třeba ještě spadne. Jsem si jist, že už nikdy zase 100 $ nezažijeme… ropa nad 100 $ je umělá. To není správné.“


Teoretizuje se, že USA se se Saúdy dohodly, že ceny podrží dole kvůli tlaku na Rusko, vykřikl princ, to je ale „pitomost a kec“, s dodatkem, že „Saúdská Arábie je v tom teď spolu s Ruskem na jedné lodi… oba to bolí společně.“

Výňatek z USA Today:

[quote align="center" color="#999999"]

D: Můžete vysvětlit strategii Saúdské Arábie ohledně toho, že neomezuje produkci ropy?

O: Saúdská Arábie i všechny další země tím byly zaskočeny. Nikdo nečekal, že k tomu dojde. Kdokoliv říká, že tento 50% propad cen někdo očekával, nemluví pravdu.

Vždyť saúdskoarabský ropný ministr jen v červenci veřejně řekl, že cena na 100 $ je dobrou cenou jak pro spotřebitele, tak pro producenty. A jen o šest měsíců později cena ropy zkolabovala o 50%.

Říkám však, že rozhodnutí neomezovat produkci bylo moudré, chytré a mazané. Protože kdyby Saúdská Arábie omezila svou produkci o 1 nebo 2 miliony barelů, tak by ty 1 až 2 miliony barelů vyprodukovali jiní. Což znamená, že Saúdská Arábie by utrpěla dvěma negativy, menší produkcí ropy a zároveň i nižší cenou. Takže přinejmenším dostanete facku jen z jedné strany, kterou je redukce cen ropy, nikoliv ještě i redukce produkce.

D: Je to tedy o tom neztratit podíl na trhu?

O: Ano. Ač ve většině věcí se saúdskou vládou naprosto nesouhlasím, a to ani s ropným ministrem a s ministrem financí, v této konkrétní záležitosti se saúdskou vládou souhlasím, ať drží produkci takovou, jaká je.

D: Co vlastně s těmi cenami hýbe? Je to záležitost nabídky nebo poptávky? Někteří říkají, že na světě je příliš mnoho ropy a že to stlačuje ceny. Jiní ale říkají, že globální ekonomika zvolnila, a tak je poptávka slabá.

O: Je to obojím. Máme nadprodukci. Např. Irák zrovna teď strašně produkuje. Dokonce i v Libyi, kde mají občanskou válku, stejně pořád produkují. I USAteď produkují břidlicovou ropu a plyn. A tak je na trhu nadprodukce. Ale i poptávka je slabá. Všichni víme, že Japonsko se plácá kolem 0% růstu. Čína řekla, že už porostou jen o 6% nebo 7%. Růst v Indii se zkrátil na polovičku. Německo jen před dvěma měsíci přiznalo, že krátí výhled na růst ze 2% na 1%. Poptávka je nižší a k tomu je tu nadprodukce. A obojí je receptem na zhroucení cen ropy. A tak k tomu došlo. Není nad čím si lámat hlavu.

D: Budou ceny dále padat?

O: Pokud zůstane nabídka, jaká je, a poptávka zůstane slabá, tak radši čekejte, že to půjde ještě níž. Kdyby ale trocha nabídky vypadla z trhu a nastal nějaký nárůst v poptávce, tak by se i ceny mohly hnout nahoru. Jsem si ale jist, že 100 $ už neuvidíme. Už před rokem jsem řekl, že cena ropy nad 100 $ je umělá. To není správné .

D: Jú. A to jste řekl, že souhlasíte se saúdskou vládou, aby se nevzdávala tržního podílu?

O: To je ta jediná věc, se kterou s vládou Saúdské Arábie ohledně ropy souhlasím. To je ta jediná věc, ano.

D: Měli by Saúdové omezit produkci, kdyby dosáhli dohody s ostatními ropu produkujícími zeměmi, že trochu ropy na trh nepustí?

O: Upřímně řečeno přimět všechny země OPEC k souhlasu a k jeho přijetí, a to i s Ruskem a Íránem a všemi ostatními, je téměř nemožné. Nikdy nemůžete dosáhnout dohody, v níž by všichni omezili produkci. Věřit můžeme jen všem zemím v OPEC. A já bych nikdy zemím mimo OPEC nevěřil. Takže tohle neleží na stole, protože ti ostatní by švindlovali. Minulost to dokázala. Když Saúdská Arábie v 80. a v 90. letech omezila produkci, tak všichni švindlovali a sebrali nám náš tržní podíl. Navíc pamatujte na to, že v tom je také agenda, kterou můžeme vést. Ač Saúdská Arábie ani země OPEC to snížení cen ropy nezrežírovaly, tak na ně má pozitivní vedlejší účinky, jelikož při současných cenách se budeme dívat na to, jak mnoho společností břidlicové ropy bude z tohoto byznysu vypadávat. A tak, ač nás to zaskočilo, tak z této záležitosti teď těžíme, jelikož my to na 50 $ dočasně přežijeme, a pak uvidíme, kolik bude té nové nabídky, protože tohle spoustu nových projektů dožene mezi ekonomicky neprůchodné.

Graf bodů zlomu:


D: A co ty teorie o tlaku na Rusy? Existuje teorie, že USA se se Saúdy dohodly, že budou držet ceny nízko, aby tlačily na Rusko za to, co Putin provedl na Ukrajině.

O: Dvěma slovy: pitomost a kecy. Ujišťuji vás, že neexistuje nic, co by k tomu Saúdy přimělo. Protože Saúdskou Arábii to bolí stejně jako Rusko, tečka. Teď se to neprojevuje kvůli našim velkým rezervám. Mohu vám ale říci, že Saúdská Arábie je teď spolu s Ruskem na jedné lodi. Oběma nám to ubližuje současně. A neexistuje vůbec žádné politické spiknutí proti Rusku. Protože kdybychom tohle udělali, tak se střelíme do vlastní nohy.

D: Řekl jste, že cena ropy v Americe přidusí břidlicovou revoluci. Jak?

O: Ropa a plyn z břidlic jsou na trhu novým produktem. A my vidíme ohromná rozpětí. Nikdo s jistotou neví, jaká cena bude znamenat pro břidlice bod zlomu. Jejich studně mají vyšší produkční náklady. A je velice jasné, že tohle je vyžene z byznysu, nebo přinejmenším nebudou ekonomické. Bude to na 50 $ ještě ekonomicky průchodné? To není jasné. To je příběh, který se nám tu právě rozvíjí. [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj:  zerohedge.com, reformy.cz