Jak by to mohlo vypadat, kdyby se ČT omluvila svým divákům. Jedná se o fiktivní článek. Vážení diváci, omlouváme se Vám za neobjektivní a tendenční pojetí našich zpráv ohledně ukrajinské krize. Omlouváme se za to, že jsme si ke komentářům do studia zvali téměř vždy lidi z jednoho názorového proudu a nepřipustili tak demokratickou diskuzi a výměnu názorů. Víme, že to je neetické, ale dělali jsme to tak vždycky, jen dříve jsme preferovali Moskvu.


Byli jsme slabí na to, abychom si mohli dovolit říkat pravdu, promiňte nám to.

Omlouváme se, že jsme vám zatajovali, že rusky mluvící obyvatelé Ukrajiny měli po vypuknutí Majdanu oprávněný důvod ke strachu. Zamlčovali jsme, nebo jen neochotně připouštěli, že v době před vypuknutím bojů docházelo k výhrůžkám a lynčování ruskojazyčných Ukrajinců a politiků nesouhlasících se státním převratem v Kyjevě.

Omlouváme se, že jsme vám zamlčovali násilnosti, jakým byl třeba únorový lynč obyvatel Krymu „majdanisty“, známý jako Korsuňský pogrom. Na naši obranu můžeme uvést, že jsme přece jen něco odvysílali. Když se například objevily informace o řádění ukrajinských nacionalistů ve spřátelených západních médiích, odvážně jsme se přidali a zařadili také komentář o jednom majdanském vůdci, který se veřejně chválil, kolik pozabíjel Rusů a který v doprovodu svých ozbrojenců rád navštěvoval opoziční poslance se samopalem v ruce. O čem si spolu povídali bohužel nevíme.

Omlouváme se, že jsme vždy ochotně a bez ověření odvysílali prefabrikované nebo přímo vymyšlené zprávy ukrajinských agentur. Nemůžeme být odborníky na všechno, takže jsme sami nepoznali, když nám například ukrajinští propagandisté podstrčili záběry tanku, který vydávali za ruský. Teď už víme, jak vypadá tank T-64, který ruská armáda dávno nepoužívá a který se mimochodem vyrábí v ukrajinském Charkově.

Nejsme tak špatní. Když to ukrajinská strana příliš přeháněla a tvrdila, že Rusové ostřelují doněcké letiště taktickými jadernými zbraněmi, napadlo nás, že to už je silné kafe i pro méně bystré diváky a oprávněně by této další kachně nemuseli uvěřit. Od této informace jsme vás tedy uchránili. Vidíte, že umíme být objektivní.

Dále se omlouváme, že jsme zlehčovali jeden z nejhorších masakrů od dob druhé světové války – upálení téměř padesáti civilistů v Oděse. Bohužel, neštěstí mají na svědomí příznivci Majdanu, které teď musíme chválit a mít je rádi. Garantujeme vám, že kdyby tragédii způsobili proruští, které chválit nemusíme, tak si pište, že bychom byli objektivní a tématu věnovali několik speciálních pořadů. My umíme být odvážní, když můžeme! Omlouváme se také za hosta, pana Vladimíra Votápka, který naznačil, že se ti lidé upálili vlastní neopatrností. Víme, že to je člověk poměrně omezeného rozhledu, ale takoví jsou dnes žádaní, pokud stojí na té „správné“ straně a mluví přesvědčivě. A my jsme nechtěli zlobit. Chtěli jsme držet krok.

Omlouváme se, že jsme často používali ilustrační záběry pravidelné ruské armády, abychom vytvořili dojem, že jejich vojenské kolony operují na východě Ukrajiny. Víme, že jsme tyto záběry měli označit jako ilustrační. Ale vycházeli jsme ze starého pravidla, že opakovaná lež se stává pravdou.

Omlouváme se, že jsme se snažili vytvářet dojem, že obyvatelé Krymu hlasovali pro připojení k Rusku pod nátlakem. Snažili jsme se vás přesvědčit, že referendum uspořádali, a výsledek poté hromadně slavili z donucení, takříkajíc pod hlavněmi ruských samopalů. Po pravdě, ani jsme nečekali, že nám to uvěříte. Všichni přece víme, že se Krym nikdy nesmířil s nuceným připojením k Ukrajině v roce 1954 a většina jeho obyvatel chtěla vždy minimálně samostatnost nebo návrat do Ruska. A také samozřejmě vyšší ruské platy a důchody.

Odpusťte nám, že jsme vás zmátli dramaticky podanou informací o statisícové demonstraci na stadionu v Doněcku. Ta se měla konat 20. května 2014 na protest proti separatistům. Víme, že přišla jen hrstka lidí, kterým to přikázal jejich zaměstnavatel, místní oligarcha. Ale záběry jsme sestříhali tak bravurně, to musíte uznat, že podvod nepoznala ani Aneta Savarová, která událost na obrazovce přesvědčivě uváděla. Kdyby jistí šťouralové nezveřejnili záběry z jiného úhlu, nic byste nepoznali ani vy. A byl by klid.

Vyčítáte nám, že jsme okamžitě určili viníka sestřelu civilního letadla malajských aerolinií nad východní Ukrajinou. Máte pravdu, nepočkali jsme na závěry vyšetřovatelů a servírovali jsme vám informace tak, abyste nabyli přesvědčení, že to mohli udělat pouze takzvaní separatisté nebo přímo Rusové.

Promiňte, že jsme klesli na úroveň tendenčního politického bulváru, jakým je například Mladá fronta Dnes nebo Lidové noviny. Už vám nechceme podsouvat, co si máte myslet.

Omlouváme se, za všechny ty menší i větší manipulace, aby zprávy vždy vyzněly podle našich osobních představ. Je jich bezpočet, proto nemá smysl pokračovat dál, chceme se dívat dopředu.

SLIBUJEME

Že se polepšíme, začneme vysílat pravdu a budeme dávat prostor i lidem odlišného názoru. A občas si místo nenávistí zaslepeného Jefima Fištejna pozveme do studia člověka, který má schopnost nestranného a fundovaného pohledu na ukrajinskou krizi.

Slibujeme, že se staneme tím pověstným hlídacím psem demokracie, a budeme pokládat tvrdé otázky i politikům, které obdivujeme. Všem budeme měřit stejně. Uvědomujeme si totiž, že jsme profesionálové a Česká televize není naše soukromé médium, abychom jeho prostřednictvím ventilovali osobní názory a domněnky. Sloužíme české veřejnosti a máme povinnost ji za její peníze informovat pravdivě.

Slibujeme deideologizaci některých našich zahraničních redaktorů. Aby se naučili události popisovat objektivně a zbavili se černobílého vidění světa. Protože svět není černobílý. A pokud se nepolepší, navrhneme jim odchod do bulvárních médií, kde je produkce dezinformací a překrucování skutečnosti naopak žádoucí.

Uvědomujeme si, že události na Ukrajině jsou tragédií pro všechny obyvatele této velké země. Uvědomujeme si, že k tomuto neštěstí přispěly také polarizované a často zkorumpované sdělovací prostředky, a proto nechceme opakovat stejnou chybu. Nepřejeme si, aby Evropané jednou umírali v nesmyslné válce s Ruskem. Chceme sloužit české společnosti, demokracii a pravdě. Vaše Česká televize se vám vrátila.

DODATEK k fiktivnímu článku: Nebylo by to krásné, kdyby se ČT, podobně jako německá ARD, omluvila za předpojaté informování o Ukrajině? –  ŠÉFREDAKTOR NĚMECKÉ TELEVIZE ARD SE OMLUVIL ZA ZAUJATÉ ZPRAVODAJSTVÍ O UKRAJINĚ

Michal Mikulenka

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]