Čína minulý měsíc zvýšila nákup ruské ropy o neuvěřitelných 65 procent! Pokud bude nakupovat podobným tempem, tak v prosinci do Číny dopraví 3,31 milionu tun ropy. Jedná se tak o ruský rekord, uvedl hlavní celní úřad Číny. Naopak prudce klesá čínský import ropy ze Saúdské Arábie. I když dodnes tato země zůstává největším dovozcem ropy do Číny, už druhý měsíc exportuje pouze 3,99 milionu tun. Je to snížení objemů dovozu ropy o 5,88% ve srovnání s listopadem 2013.


Čínské noviny China daily, které vycházejí v angličtině, citovaly postoj vedení země, který tlumočil ministr zahraničních věcí Wang Yi: „Pokud ruská strana bude mít zájem o větší dodávky ropy, přivítáme tuto možnost. Rovněž v současné krizové situaci poskytneme našim ruským partnerům takovou pomoc, kterou budou potřebovat. Čína je přesvědčena, že Rusko má dostatek vlastních sil a prostředků, aby zvládlo všechny problémy a zlepšilo současnou ekonomické situaci. V každém případě Rusko může spoléhat na pomoc bratrské Číny,“ zdůraznil ministr.

Dále připomněl, že tyto dvě země rozšířily spolupráci i podepsáním v říjnu dohody, která umožňuje vzájemně vyúčtování v národních valutách – rublech a jüanech. Čína a Rusko tímto ze svých obchodních operací absolutně vyloučili americký dolar. Mimochodem, podobné dohody Čína uzavřela již s 20 státy.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: bloomberg.com