Okurky patří ke stejnému rostlinnému rodu jako např. dýně nebo meloun. Stejně jako vodní meloun se skládá zejména z vody (z 95%), což znamená, že je ideální v horkých letních dnech, kdy jste dehydrováni. Je ale spoustu důvodů, proč okurku zahrnout do svého jídelníčku i přes rok. Plná vitaminu K, B nebo C, draslíku, hořčíku a mnoho dalšího Vám pomůže vyhnout se nedostatku těchto prospěšných látek a může snižovat možnost výskytu chronických onemocnění.


 

9 důvodů, proč jíst okurky

1. Chrání Váš mozek

Okurky obsahují protizánětlivou látku zvanou “fisetin“, která zřejmě hraje důležitou roli ve správné funkčnosti mozku. Navíc zlepšuje Vaši paměť a chrání nervové buňky od Alzheimerovy choroby.

2. Snižují riziko rakoviny

Dále v nich můžeme najít určitý druh polyfenolu, které pomáhají snížit riziko rakoviny prsu, močových cest či prostaty.

3. Působí protizánětlivě

Také pomáhají „ochladit“ zánět ve Vašem těle. Studie prováděné na zvířatech potvrdily, že okurkový extrakt redukuje zánět díky zpomalování aktivity zánětlivých enzymů.

4. Mají antioxidační účinky

Okurky obsahují celou řadu antioxidantů včetně vitaminu C, beta-karotenu nebo quercentinu. Právě třeba quercentin je výborné antihistaminikum.

5. Osvěží váš dech

Umístění plátku okurky na patro vašich úst Vám pomůže zbavit se nepříjemného zápachu způsobeného bakteriemi. Na základě principů Ayurvedy Vám okurka také pomůže uvolnit nadměrné teplo ve Vašem břiše, což je primárním důvodem ústního zápachu.

6. Bojují se stresem

Okurky obsahují hodně vitaminů B včetně B1, B5 nebo B7. Vitaminy B jsou známé pro své účinky proti pocitu úzkosti a některé z nich i potlačují stres.

7. Podporují vaše trávení

Okurky jsou bohaté na dvě nejdůležitější látky pro Vaše trávení, a to vodu a vlákninu. Právě slupka okurek obsahuje hodně vlákniny a pročistí Vám tak trávicí trakt.

8. Pomáhají udržovat váhu

Okurky mají opravdu málo kalorií, ale i tak Vám bohatě postačí jako svačina. Právě obsažená vláknina Vám pomůže cítit se déle sytí.

9. Jsou prospěšné pro vaše srdce

Okurky v sobě mají hodně hořčíku, který je spojován s nižším krevním tlakem. Vyvážená hladina hořčíku vně i uvnitř Vašich buněk je důležitá pro správnou funkci celého těla.

 

Okurky jsou skvělým základem pro zeleninové džusy

Je spoustu způsobů, jak zahrnou okurku do svého jídelníčku. Nejčastější formou jsou asi saláty, ale pokud chcete zkusit i něco jiného, okurka je výbornou surovinou na přípravu zeleninových džusů, a to díky své jemné chuti a obsahu vody.

Můžete začít u jednoduchého džusu z okurky a celeru. Odtud se můžete posouvat dál, například ke kombinaci se salátem, rozmarýnem, špenátem či petrželí.

Když si dáte jeden takový domácí džus, je to jako kdybyste do sebe dostali pořádnou dávku vitamínů, minerálů a enzymů, které jdou rovnou do Vašeho těla. V takovém případě se optimalizuje Vaše pH, budete mít více energie a posílíte si imunitní systém.

 

BIO okurky za to stojí

Pokud váháte, zda byste měli sáhnout po BIO okurkách, pak je mé doporučení určitě ano. Okurky, které jsou chemicky ošetřovány, patří na seznam 12 nejhorších potravin, co se týče zvyšování rizika rakoviny.

Navíc jsou po sklizení voskovány, aby přežily dlouhou cestu do supermarketů. I když by měl být používaný vosk jedlý a bezpečný, většinou tomu tak není.

Rafinované vosky nelze jen tak odstranit vodou, ale musíte na ně vzít čistič. Okurku můžete samozřejmě ostrouhat, ale tak ztratíte tu nejbohatší část na vitaminy, takže pokud je to možné, jezte ji také.

 

Na co jsou okurky ještě dobré?

Okurky mají také čistící a bolesti ulevující účinky. Jak bylo napsáno i v “Journal of Young Pharmacists“: „Tradičně je okurka používána na bolesti hlavy; semínka zase ochlazují a mají diuretické účinky; okurková voda se pak používá do čistící kosmetiky proti akné.“

Jako čtvrtá nejpěstovanější „zelenina“ na světě (technicky vzato je okurka totiž ovoce) se dá okurka sehnat i u lokálních farmářů.

Ještě lépe ale uděláte, když si ji vypěstujete doma. Okurkám se daří i v květináčích, takže si je s chutí můžete vypěstovat i doma na b alkoně.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj:  articles.mercola.com