Ruští vědci nalezli jednoduchý, ale efektivní ochranný prostředek před negativním vlivem zvýšené sluneční aktivity. Specialisté z Vědecko-výzkumného centra pro výzkum Arktidy vyvinuli léčebný produkt na bázi kůry a listů obyčejné břízy. Expertní skupina ve vědeckém centru Arktidy byla speciálně vytvořena, aby nalezla prostředky, které by lidem citlivějším na meteorologické podmínky, pomohly lépe snášet období, kdy zuří magnetické bouře. Bříza nebyla jako „přírodní lékař“ vybrána náhodně, prozradil Hlasu Ruska vedoucí lékařského úseku vědecko-výzkumného centra pro výzkum Arktidy Andrej Popov:


[quote align="center" color="#999999"]

Začali jsme zkoumat přírodní zdroje, které máme k dispozici, které by mohly mít kompenzační vliv a preventivní efekt. Jednou z takových rostlinných kandidátů byla i bříza. Jsou nám známy mnohé její vlastnosti, které jsou nyní částečně zapomenuty, avšak byly široce využívány v lidovém léčitelství. Bříza se nám líbí proto, že je dostupná a velmi efektivní. Obsahuje velké množství antioxidantů a v průběhu magnetických bouří dochází ke hromadění nedooxidovaných látek, které mají na organismus toxický vliv. Také mírný žlučový efekt břízy pomáhá zlepšit pocit zdraví. [/quote]

Léčebné schopnosti břízy byly zkoušeny na laboratorních myších. Hlodavci byly rozděleni do tří skupin a do jídla jim byly dány výtažky z různých bylin. Ta zvířata, která dostávala výtažky z listů a kůry břízy, se chovala aktivněji, běhala po bludišti a nestrádala nedostatkem apetitu. Myši z dalších skupin se schovávaly v rozích klecí, byly neochotné a vůbec neaktivní, poznamenává vědec.

Vědci, kteří se přesvědčili o zázračných léčebných vlastnostech břízy, vyrobili z jejích listů a kůry želé připomínající pastu. Pasta je na chuť hořká, ale s pomocí sladkých bobulí, jak tvrdí vědci, je možné tuto hořkost vykompenzovat. A pokud je taková pasta rozpuštěna ve sklenici vody, tak hořkost není vůbec cítit. Dostaneme tak svérázný nápoj. V prodeji se břízová léčebná pochoutka objeví nejdříve za rok, protože ještě jsou třeba dlouhé zkoušky. Avšak už nyní vědci přidali do jídelníčku seveřanů několik druhů potravin s příměsemi – chléb, suchary, sladkosti, čokoládu a nápoj.

Jak vysvětlil odborník ze zmíněného vědeckého centra, část těchto potravin může v té, či oné míře, pomoci čelit magnetickým bouřím. Další část těchto potravin pak slouží ke zlepšení funkcí trávicí soustavy. „My tyto prostředky neoznačujeme za léky“, zdůraznil vědec. „jsou to potraviny s léčivými účinky“, dodal.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: czech.ruvr.ru