Tento dodatek přichází s příchodem strachu z Eboly. Spolu s tím, jak propuknutí Eboly nadále vyvolává obavy, podepsal president Barack Obama dodatek k vládní vyhlášce, která mu poskytne mandát zatýkat a zadržovat Američany, kteří pouze projevují příznaky „respiračního onemocnění.“ Tato vládní vyhláška pod názvem Revidovaný seznam přenosných onemocnění umožňujících karanténu je dodatkem k vládní vyhlášce 13295 schválené v dubnu 2003 George W. Bushem, která umožňuje „zatýkání, zadržování nebo koordinované propouštění osob k prevenci průniku, přenášení nebo šíření onemocnění podezřelých z přenosnosti.“


Dodatek podepsaný Obamou nahrazuje část (b) původní Bushovy vládní vyhlášky, která mluví pouze o SARS. Obamův dodatek umožňuje zadržování Američanů, kteří projevují „Těžké akutní respirační syndromy, které jsou onemocněním spojeným s horečkou a s projevy a symptomy zápalu plic či jiných respiračních onemocnění, jež jsou schopné přenosu z osoby na osobu, a které buď způsobují, nebo by potenciálně mohly způsobit pandemii, následnou nákazu, nebo jsou s velkou pravděpodobností příčinou úmrtnosti nebo vážného ohrožení smrtí, pokud nejsou pod řádnou kontrolou.“

Ač byla v původní vládní vyhlášce podepsané Bushem Ebola už uvedena, tak Obamův dodatek zajišťuje, aby Američané, kteří pouze vykazují projevy respiračních onemocnění s výjimkou chřipky, mohli být nuceně zdravotními úřady zadržováni.

Ač vypadá karanténa lidí podezřelých z nákazy virem Eboly jako zcela logický krok, tak skutečné podmínky, aby k tomu mohlo dojít, se neomezují pouze na ty trpící touto chorobou.

Jak už jsme tento týden upozorňovali, tak Centrum pro kontrolu a prevencí nemocí (CDC) už má platný předpis o postupu při propuknutí přenosné choroby, který umožňuje karanténu i „osob, co jsou v pořádku“, a které „neprojevují symptomy“ této choroby.

Kromě toho podle Modelu zákona o státním zmocnění při zdravotním nouzovém stavu úřady veřejného zdraví a guvernéři mohou v případě zdravotního nouzového stavu dostat rozšířené policejní pravomoci přebírat kontrolu nad komunikačními zařízeními, veřejnými i soukromým majetkem, stejně jako spoustu dalších drakonických opatření.

Když byla tato legislativa zaváděna, tak Asociace amerických lékařů a chirurgů varovala, že „tohle by mohlo z guvernérů udělat diktátory.“

Včera přišla zpráva, že Emory University Hospital v Atlantě má přijmout pacienta nakaženého Ebolou. I nemocnice v Německu už počátkem tohoto týdne přijala takto nakaženého pacienta. Někteří kritici projevují obavy z rizika záměrného importu nakažených lidí na Západ.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: infowars.com