Krátce poté, co USA odhalily, že kromě dalších letadlových lodí a obojživelných útočných lodí posílají na půdu Iráku i několik stovek příslušníků „speciálních sil“, tak v rozporu s tím, co Obama před tím prohlásil, Washington dal dost jasně na srozuměnou, že chce, aby se ministerský předseda Nuri al-Maliki sbratřil se sunitskými politiky jako podmínku pro americkou podporu k boji proti bleskově postupujícím silám Islamistického státu Iráku a Levanty. Pak se ale stalo cosi neočekávaného: Iráčtí šíitští vládci v úterý odmítli apely Západu, aby kvůli zažehnání povstání na severu země vyšli vstříc sunnitům, a vyhlásili bojkot hlavního politického bloku iráckých sunnitů spolu s obviněním sunnitské mocnosti Saúdské Arábie z podpory „genocidy“.


Jak před chvilkou ohlásila Reuters, tak šiítský ministerský předseda pokročil v naprosto opačném směru, než požaduje Obama, když oznámil razii proti politikům a činitelům, které považuje za „zrádce“, spolu s odsouzením sousedních sunnitských zemí za podněcování militantů.

Irák nejenže vzdoruje USA, ale také o svých dosavadních amerických bratrech vyhlásil (přinejmenším formálně, dokud nepřispěchá Írán, na který USA agresivně a nevysvětlitelně naléhají, aby se stal novým klíčovým partnerem v regionu), že to oni jsou skutečným agresorem za scénou. Jak se mohl Maliki odvážit ukázat na pravdu – copak neví, že ta americká vojska v Iráku, lze zrovna tak snadno jako k „boji“ proti džihádistům z Al Kaiídy, které v první řadě USA samy vyzbrojily, provést i sesazení současného režimu?

Zřejmě neví, a místo aby se snažil o širokou koalici se sunnity, jak mu nařídily USA, tak se posledním cílem hněvu jeho vlády stala Saúdská Arábie, hlavní sunnitská mocnost v Zálivu, která financuje sunnitské militanty v sousední Sýrii, avšak popírá, že by byla za ISIL.

„Činíme je odpovědnými za podporu těchto skupin, jak finanční, tak morální, a za důsledky toho všeho – včetně zločinů, které lze kvalifikovat jako genocidu, prolévání irácké krve, ničení iráckých státních institucí a historických i náboženských památek,“ vyhlásila irácká vláda o Rijádu v prohlášení.

Jak uvádí Reuters, Maliki obviňoval Saúdskou Arábii z podpory militantů sice už v minulosti, ale ty ostré formulace byly teď bezprecedentní.

A jen aby se předvedli, že to nenechají jen tak, aby byli odhalováni před celým světem, tak Rijád v pondělí obvinil to sektářství v Bagdádu, že to ono přiživuje násilnosti.

Pokračování tohoto příběhu je převážně neznámé: Irák pomaličku zabředává do sektářského násilí, které odhaluje dávné věkovité rozkoly a nutí dokonce i vůdce, aby mluvili s cesty a rozpoutávali proces velice nediplomatického říkání pravdy:

[quote align="center" color="#999999"]

Bojovníci ISIL, kteří mají za cíl vybudovat Kalifát založený na středověkém sunnitském vnímání v celé irácko-syrské oblasti, rozpoutali minulý týden svoji revoltu uchvácením nejsevernějšího města Mosulu a valí se údolím Tigridu k Bagdádu. Tito bojovníci, kteří považují všechny šiíty za kacíře zasluhující smrt, se předvádí se svou brutalitou a chlubili se svými masakry stovek vojáků, kteří se jim vzdali.

Většině iráckých sunnitů se takovéto násilnosti sice hnusí, avšak k ISIL vedenému povstání se přidaly i další sunnitské frakce včetně bývalých příslušníků strany BAAS svrženého diktátora Saddáma Husseina a kmenových předáků, kteří sdílí široce rozšířený hněv proti tomu, co vnímají jako útlak Malikiho vlády.

Západní země včetně Spojených států na Malikiho naléhaly, aby vyšel sunnitům vstříc a znovu vybudoval národní jednotu jako jedinou cestu k zabránění rozpadu Iráku.

„Existuje skutečné riziko dalšího sektářského násilí v ohromném měřítku, jak uvnitř Iráku, tak za jeho hranicemi,“ řekl v úterý generální tajemník OSN Ban Ki-moon. „Naléhal jsem na vůdce irácké vlády včetně ministerského předsedy al-Malikiho, aby vyšli vstříc všechny zahrnujícímu dialogu a řešení těchto problémů.“

Ale ten už dlouho sloužící ministerský předseda, který zvítězil ve volbách zase přede dvěma měsíci, vypadá, že místo toho spíše víc než kdy jindy spoléhá na svou vlastní sektu, která v Iráku tvoří většinu. Hassan Suneid, blízký spojenec Malikiho, v úterý řekl, že šíitská Národní aliance by měla bojkotovat veškerou spolupráci s největším politickým blokem sunnitů Mutahidoon.[/quote]

Mezi tím, dokud nebude nalezeno řešení iráckých násilností, se aliance na středním východě mění zběsilou rychlostí a staví takové svého času nepřátele jako Saúdská Arábie a Írán (ani nemluvě o USA) na stejnou stranu, nucené bojovat s extremistickým džihádistickým hnutím, které financovaly samotné USA. „Írán, vůdčí šíitská mocnost, má úzké vazby s Malikim a s šíitskými stranami, které v Bagdádu uchvátily moc po svržení Saddáma Husseina americkými silami v roce 2003. Ale ač jsou jak Washington, tak Teherán v Bagdádu blízkými spojenci, tak v minulosti moc nespolupracovali.“


Doma je ten chaos zrovna tak hrozný, ne-li horší:

[quote align="center" color="#999999"]

V posledních dnech desetitisíce šiítů pochodovaly k náborovým střediskům dobrovolníků v odpovědi na výzvu nejvyššího šíitského duchovního, aby bránili národ. Mnozí rekruti nastupovali do vlaků k iráckým vojenským základnám.

Ale s tím, jak milionová pravidelná armáda o síle milionu vojáků opouští bojiště i přesto, že byla vyzbrojena a vycvičena Spojenými státy za cenu $25 miliard, tak vláda čím dál více spoléhá na mimo-zákonné šiítské milice, aby za ni bojovaly, a znovu zřizuje ty skupiny, které bojovaly během krveprolití v letech 2006-2007.

Podle jednoho šiítského islamisty pracujícího ve vládě, se teď jako hlavní bojové síly nasazují dobře vycvičené šiítské organizace Asaib Ahl Haq, Khetaeb Hezbollah a Badrova organizace, zatímco noví civilní dobrovolníci budou použití k obsazení země poté, co bude vydobyta.

Sunnitší militanti se řítili rychlostí světla, když minulé úterý zabrali Mosul, prorazili severním a středním Irákem, přičemž zabrali města Hawija a Tikrit na severu, než narazili v jižní provincii Saluhuddin, kde žije silná šíitská populace, na odpor.

Bitevní linie se teď formalizují s tím, že povstalci drží zářez sahající jen hodinu jízdy severně od Bagdádu, aby byli na západním okraji hlavního města.[/quote]

Mezi tím na severu, jak jsme hlásili už před tím, město Kirkuk zabrali síly autonomního Kurdského regionu. Malikiho spojenci v dalším projevu etnické a sektářské polarizace obvinili Kurdy ze spiknutí spolu se sunnity, aby odřízli vládní síly na severu.

Tak je tomu ale asi těžko, přinejmenším prozatím. Jak hlásí Fox, ISIS je prozatím zaměřená na svůj pochod na jih k Bagdádu a ne do autonomní zóny Kurdistánu, kde jsou k obraně svého ropou bohatého rodného drnu připraveni bojem zocelení válečníci. Tahle severní fronta je jedním z mála míst, kde ISIS narazila na odpor – když je tam na rozdíl od Irácké armády soudržné kurdské síly zahnaly zpět.

Kurdové jsou samozřejmě šťastní, že zabrali dlouho už sporná ropou bohatá území na severu – a udělali to i za pomoci ISIS, když její příjezd okamžitě rozptýlil Iráckou armádu.

[quote align="center" color="#999999"]

Ať je důvod toho, že armáda tu utekla jakýkoliv – tak do tohoto vakua vstoupila Pešmerga – tj. Kurdská armáda, která v této hornaté zemi už desítky let bojuje za svobodu, a která využila chaosu pod nimi.

Kurdové jsou dnes v Kirkuku na frontových liniích, kurdské síly se zakopávají, vykopávají příkopy a budují obranu. Tím se to stává trvalou hranicí.

Když se ptali, zda by tato působivá vojska Pešmerga mohla pomoci znovu dobýt Mosul, Nechervan, Idris, Barzani aj., tak se ministerský předseda Iráckého Kurdistánu vyjádřil jasně. Dokud nebude dosaženo politického řešení, tak nepomohou. Dělat to by bylo šílenství bez podpory sunnitských kmenů v této oblasti.[/quote]

Snad nejlepší shrnutí všeho toho rozvíjejícího se zmatku přichází z následující právě zveřejněné aktualizace mapy od Institutu pro studium války.

Ale co by v tom mohlo udělat doslova větší binec než, že jak bylo před tím ohlášeno, úder na největší iráckou rafinerii vedl k výpadku elektřiny pro Bagdád. Protože nic u lidí nevyvolá víc vražedného vzteku, než když je 115 stupňů Fahrenheita a nefunguje klimatizace.

Desetidenní předpověď počasí:

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, podpořte nás zakoupením předplatného nezávislého magazínu AC24 Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: zerohedge.com