I přes zjevnou zdráhavost Bílého domu pohlížet na nálety jako bezprostřední možnost k rozhodnutí (jak hlásí AP, tak zčásti proto, že existuje i málo jasných cílů, které by USA mohly zasahovat, říkají oficiální činitelé), Arabiya TV – cituje iráckého ministra zahraničí Zarabiho, který požádal o pomoc (což, vypadá to, vyvolal útok ISIS na rafinerii Baiji): IRÁK USA POŽÁDAL O NÁLETY PROTI MILITANTŮM: ARARABIYA IRÁK USA POŽÁDAL, ABY SE DALY DO NÁLETŮ NA DŽIHÁDISTY: AFP


Reportáž BBC už potvrdila, že generál Martin Dempsey tento požadavek potvrzuje. A tak těch 275 nohou spočívajících na zemi nejsou nohy na zemi a USA teď v Iráku budou zdráhavě, leč s chirurgickou přesností bombardovat zlé hochy (a s nimi i pár hodných hochů)… jak že to skončilo v minulosti?

Jak hlásí BBC:

[quote align="center" color="#999999"]

Irák formálně na Spojené státy apeloval, aby zahájily nálety na militantní džihádisty, kteří se zmocnili několika klíčových měst.

„Dostali jsme žádost od irácké vlády o letecké zásahy,“ potvrdil nejvyšší americký vojenský velitel generál Martin Dempsey.

K tomuto oznámení došlo poté, co povstalci zahájili útok na největší iráckou ropnou rafinerii severně od Bagdádu. [/quote]

Jak včera hlásila AP:

[quote align="center" color="#999999"]

President Barack Obama posunul své soustředění pryč od možnosti náletů jako bezprostředně použitelné ke zpomalení rychle postupujících islamistických povstalců, zčásti proto, že existuje jen málo jasných cílů, které by USA mohly zasahovat, říkají vládní činitelé.

Oficiální činitelé říkají, že Obama neučinil žádné konečné rozhodnutí, mohl by však nakonec s omezenými nálety souhlasit, pokud by se objevily významnější cíle. CIA a další špionážní agentury spěchají, aby se tohoto regionu blíže zpravodajsky chopili a mohli sledovat klíčové postavy této militantní skupiny známé jako Islamistický stát Iráku a Levanty, který se zmocnil Mosulu, Tikritu a dalších měst v Iráku, jelikož vojska této země se rozpadají.

„Nastal čas, aby si to Iráčané vyřešili sami,“ řekl Reid. [/quote]

Jak dodává WaPo, vrcholní vůdci Pentagonu ve středu vypovídali, že americká kampaň náletů v Iráku by doprovázely komplikace jak politické, tak vojenské, a naznačovali, že uspěchání takovéto akce by mohlo vybuchnout do tváře.

[quote align="center" color="#999999"]

Armádní generál Martin E. Dempsey, předseda spojených náčelníků štábů, řekl, že irácká vláda požádala Washington, aby poskytl „leteckou sílu“, jelikož se pokouší vzít si zpět území uchvácená během minulého týdne bojovníky z Islamistického státu Iráku a Sýrie (ISIS) i dalšími povstalci.

Dempsey řekl panelu ze senátní Přídělové komise, že Obamova administrativa pořád ještě zvažuje jak zareagovat. Zdůraznil ale, že nálety by byly extrémně komplikované. „Není to tak jednoduché jako kouknout v iPhonu na video konvoje a pak na něj okamžitě zaútočit,“ řekl.

„Jen málo se dá udělat, aby se překonala míra toho, jak irácká vláda u svého lidu propadla. Tohle způsobilo ten problém,“ řekl Dempsey. „Nemuselo to všechno prasknout podél sektářských linií, ale mohlo.“ [/quote]

[quote align="center" color="#999999"]

[/quote]

 

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com