Pominula doba divadelních prohlášení o boji s radikalismem. Je na čase skutečně odzbrojit bojovníky. S touto výzvou se obrátilo na Kyjev ruské ministerstvo zahraničí. V Moskvě připomněli, že bojovníci z hnutí Pravý sektor chystají extremistické akce, a že počet ozbrojených oddílů na Ukrajině stoupá. Dokážou kyjevské pseudomocenské orgány zvládnout tyto „armády“, anebo zemi čeká válka všech proti všem? Požadavky hlavy MV Arsena Avakova a Nejvyšší rady ohledně odzbrojení bojovníků jsou skutečně pouhé divadlo.


Po nedávné střelbě bojovníků z Pravého sektoru v centru Kyjeva nenásledovaly žádné radikální akce.   Podřízené Avakovovi jednotky prostě vystěhovaly štáb hnutí z hotelu Dnipro a spolu se zbraněmi dopravily na venkovské sídlo. Takové přátelské chování se dá snadno vysvětlit: radikálové a nynější pseudomoc mají jednoho pána, míní politolog Sergej Pantělejev:

[quote align="center" color="#999999"]

Je jasné, že nynější militarizované struktury byly založeny za přímé účasti Američanů a ukrajinské Bezpečnostní služby. Spolupracovaly ostatně i dříve. Ale dnes přicházejí z Washingtonu a evropských struktur signály, že dál to tak nejde: je třeba mít pozitivní image. Kdežto bojovníci tomu překážejí. [/quote]

Zároveň není Pravý sektor jediným podobným útvarem. Pouze v Kyjevě a kolem něj dosáhl počet příslušníků protizákonných ozbrojených oddílů 10 tisíc. Ukradené v arsenálech zbraně zaplnily černý trh, kupují si je všichni, kdo na to mají. Osobní „armády“ si pořídili politici, velcí podnikatelé, kriminální vůdci. Sestavují se také oddíly žoldáků, kteří nabízejí své služby v „špinavé práci“: tunelářství a provokace. Se všemi těmito „volnými vojáky“ bude muset Kyjev něco udělat. Jenže úspěch nemá zaručen, míní analytik Ivan Konovalov:

[quote align="center" color="#999999"]

Ukrajinskému vedení nezbývá nic jiného, než se pokusit o udělání pořádku a odzbrojení existujících různorodých skupin. Poněvadž je to jeden z hlavních požadavků EU a USA. Dokud se to nestane, nemůže být ani řeči o půjčkách (přibližně 18 miliard dolarů). Kyjev bude zřejmě pokračovat v nátlaku na majdanské skupiny, aby se odzbrojily. Jiná věc je, že nemá na to, mírně řečeno, dost reálné moci a síly. [/quote]

Zdroj: czech.ruvr.ru