Neonacismus je v Evropě na vzestupu, a pokud národy Evropy nevystoupí z EU demokraticky, je před námi násilný konec tohoto subjektu, řekl vůdce UKIP Nigel Farage během druhé veřejné debaty o členství Británie v EU. Farage to specifikoval, že když členové EU nebudou schopni vzít si zpět kontrolu nad svými zeměmi diplomaticky, pak to za ně udělají neonacistické skupiny jako strana Zlatý úsvit v Řecku násilím.  „Chci spatřit ukončení EU, ale chci s ní skoncovat demokraticky. Když to neskončí demokraticky, tak mám obavy, že to skončí nechutně,“ řekl Farage během debaty s vůdcem Liberálních demokratů Nickem Cleggem.


Podle diváků zvítězil Nigel Farage v této televizní debatě o Evropě 69 procenty k 31 procentům, ukázal průzkum Guardian ICM.

Farage během této debaty kritizoval velkopodniky, bohaté vlastníky půdy a zaměřoval se na růst násilností v Evropě s prohlášením, že jeho cílem je postarat se o bílou pracující třídu.

„V některých zemích už začínáme spatřovat znepokojivý vzestup politického extremismu. V Řecku je neonacistická strana, která usiluje o křesla v Europarlamentu a určitě je dostane… Vidíme to v Madridu, vidíme to v Aténách, nesmírně veliké protesty s desítkami tisíc lidí a se spoustou násilností,“ řekl Farage.

„Když lidem vezmete možnost změnit svoji budoucnost přes hlasovací urnu, protože odevzdali kontrolu nad vším někomu jinému, pak mám obavy, budou mít tendenci uchýlit se k nepěkným prostředkům, a to mi dělá velké starosti,“ dodal.

Clegg reagoval obviněním, že Farage zkouší přestavit čas na hodinách někam dozadu do 19. století.

„Nemyslím si, že byste to nemyslel poctivě, když Britskému lidu říkáte, že můžete obrátit hodiny zpět. Co přijde dál? Budete snad říkat, že bychom se měli vrátit ke zlatému standardu a k měně počítané jako před zavedením desetinného způsobu, nebo možná vzít hráče kriketu z Viktoriánské éry WG Grace, aby za Anglii zase zahájil odpálkování míčku? Tohle je 21. století, nikoliv století 19.,“ konstatoval Clegg.

„V eurozóně jsou sice velké těžkosti, ale myslet si, že je to k něčemu dobré…, když se to rozpadne, nebo snad i předpovídat, jako jak to právě Nigel Farage udělal, že k tomu dojde násilně v ulicích po celé Evropě, a současně s tím stranit ruskému presidentovi Vladimiru Putinovi v některých z nejzávažnějších záležitostí, místo postoje na straně své vlastní země a evropských demokracií, s nimiž spolupracujeme, to si myslím, že je obrovský rozdíl v prioritách.“

Během této debaty se diskutovalo i o jiných záležitostech včetně imigrační politiky, obchodu a mezinárodních záležitostech, jako je Ukrajina.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: rt.com