Ať se podíváte na jakoukoli oblast globálního byznysu, vždycky na ně narazíte. Přesto není žádná jiná rodina obestřena tolika mýty a tajemstvími. Už otec Johna D. Rockefellera byl podvodník. A i když se o rodinu příliš nestaral, něco synovi přece jen předal. „Nepromarním žádnou příležitost své kluky ošidit. Kšeftuju s těmi kluky a převezu je, kdykoli můžu. Chci, aby byli mazaní,“ chlubil se jednou William Rockefeller svému příteli, alespoň podle kronikáře rodu Allana Nevinse.


Jednou si spolu hráli a synek jako obvykle na otcovu výzvu skočil ze židle do jeho náruče. Tentokrát ale vykutálený tatík napřažené ruce stáhl zpět a malý John si nabančil. „Velký Bill“ se nad ním sklonil a řekl mu: „Pamatuj, že nesmíš nikdy nikomu věřit, ani nejlepšímu příteli. Věřit musíš jen sobě.“ Sám to musel vědět nejlíp. Byl mastičkářem a šarlatánem, který si říkal Doktor a podomně prodával ropu v lahvičce coby lék na bradavice, rakovinu, impotenci či cokoli, na co si vzpomenete. S trochou nadsázky by se dalo říct, že byl prvním naftařem v rodině, jež během pouhých deseti let ovládla ropný průmysl v USA. Tak se z Rockefellerů stal nejmocnější klan, jaký kdy v Americe žil, a přesto se o nich skoro nic neví. Nebo právě proto?

Na tuto rodinu existují v zásadě dva odlišné pohledy. Jeden říká, že jsou to tvrdí obchodníci, kteří svou největší moc ztratili spolu s rozdělením jejich ropného monopolu před sto lety, a poté se stali běžnými miliardáři a bohulibými mecenáši. Ten druhý je vidí jako loupeživé barony, kteří monopol neztratili, naopak stále nabývají na síle a ve skutečnosti se jejich majetek pohybuje v bilionech (to není překlep) dolarů. Pokud by byl pravdivý jen zlomek informací o všech projektech, za kterými stojí, dělalo by to z Johna Davisona Rockefellera a jeho širokého potomstva něco mezi Darthem Vaderem, Draculou a epidemií. Kde je ale pravda? ZEN se vydal na vzrušující pouť po stopách ztělesnění amerického snu, aby vám přinesl některé veřejně dohledatelné informace.

Zbytek článku si můžete přečíst ZDE.