Severní Korea zveřejnila video, v němž s pomocí počítačové grafiky ukazuje úder jaderné hlavice na Washington. Máte poslední šanci vzkazují Severokorejci. Podle deníku The New York Times, text pod názvem „Poslední šance" je doprovázen výzvou „americkým imperialistům" neprovokovat Severní Koreu. V klipu, která trvá čtyři minuty, je znázorněno jak balistická raketa prosekává zemskou atmosféru a padá v blízkosti památníku Abrahama Lincolna. Pak se na displeji se objeví atomový hřib a následně hořící americká vlajka.


„V případě, že nás budou američtí imperialisté provokovat, okamžitě provedeme preventivní jaderný úder," citovaly noviny popisek na videu zveřejněném na kanálu severokorejského portálu KLDR Today na YouTube.

„Spojené státy si musí vybrat! Záleží na vás, zda budou Spojené státy existovat na této planetě nebo ne!" píše se ve zprávě. Video také obsahuje záběry „ponižujících porážek", které Američané utrpěli díky úsilí Severní Koreji. Zejména klip ukazuje obsazení americké lodě Severokorejci v roce 1968, stejně jako incident se sestřelením vrtulníku v roce 1994.

Jak připomíná The New York Times, publikované sobotní video není první svého druhu. v roce 2013 KLDR ukázala, jak bombarduje Manhattan, a na dalším videu byl prezident Barack Obama a američtí vojáci v plamenech.

Situace na Korejském poloostrově dramaticky eskalovala po 6 lednu letošního čtvrtého testu jaderné zbraně v Severní Koreji. Země oznámila, že testovala vodíkovou bombu. O měsíc později, 7. února, byl vypuštěn satelit s pomocí nosné rakety, která může být použita pro jaderné nálože.

Tento týden Severní Korea vyhrožovala Spojeným státům a Jižní Koreji „válečnou odplatou" za největší společné vojenské cvičení mezi oběma zeměmi, které bude pokračovat až do 30. dubna.