Vzrůstající ruská námořní síla a její aktivita vyvolává zejména u Spojených států vrásky na čele. Přispívá k tomu i ruské torpédo Škval s neobyčejnou rychlostí a zásahem cíle až na 7000 metrů. Admirál John Richardson, který se nedávno stal velitelem amerického námořnictva, prohlásil, že NATO potřebuje přehodnotit svoji námořní strategii, aby se vyrovnalo s rostoucí kapacitou ruské flotily. Podle Richardsona je Rusko zvláštní hrozbou pro alianci, neboť má nyní schopnost blokovat některé oblasti americkým ozbrojeným silám.


Čína a Rusko budují své flotily, a možné oblasti konfliktu v Černém moři, Jihočínském moři, a pod severním polárním kruhem vytvářejí možnost, že vrací na scénu podmořské válčení.

Ruská raketa Škval, které je navržena, aby zasahovala cíle pod vodou a ničilo ponorky, vstoupila do seznamu nejlepších zbraní tohoto typu, popisuje americké vydání We Are The Mighty.

Autor žebříčku poznamenal, že raketa Škval se pohybuje ve vodě jako torpédo, vytváří „vzduchovou kapsu", která snižuje tření a umožňuje mu „doslova létat" pod vodou při rychlostech vyšších než 380 km/h.

Hlavice o hmotnosti 463 liber, detonující ve stanoveném čase, je schopna zničit „blízké nepřátelské ponorky a přibližující se torpéda," uvedlo We Are The Mighty.

Škval je vypouštěna ze standardního 533 milimetrového torpédometu v hloubce asi 100 metrů, a a výpusťová rychlost dosahuje 93 km/h. Následně se spustí raketový motor, který vyvine rychlost 4-5 rychlejší, než u běžných torpéd. Zbraň si zachovává vysokou úroveň pravděpodobnosti zničení cíle (80%) ve vzdálenosti 7 kilometrů.

We Are The Mighty do popředí svého seznamu zařadilo také francouzské torpédo F-21, americká torpéda série MK série a další ruskou raketu T-5.

Podle ruských zdrojů má však ruské námořnictvo k dispozici unikátní podvodní systém ochrany svých lodí, který připomíná vzdušnou protiraketovou obranu – Paket JE/NK. Jeho součástí jsou modifikovaná „antitorpéda“ Škval s dosahem až 13 kilometrů.