I přes průlomovou dohodu o syrském mírovém procesu dosaženou v Ženevě mezi ruským a americkým ministrem zahraničí se americká administrativa nevzdala svých plánů na svržení presidenta Asada a pořád ještě podporuje v Sýrii militanty. Když dnes SS John Kerry po rozhovorech s francouzskými, britskými, tureckými a saúdskými protějšky promluvil v Paříži, tak zopakoval, že syrský vůdce „ztratil veškerou legitimitu“ a „bude muset odejít, i kdyby Sýrie plně spolupracovala na programu svých chemických zbraní s OSN.“


Zní to jako by se washingtonská tvrzení zakládala na realistickém itineráři pro přechod moci v Damašku na nějaké nové sekulární politické vůdce. Problém je, že Bílý dům po propuštění paní O’Bagy už zjevně žádné takové nemá.

Během slyšení před senátní Komisí zahraničních vztahů o Sýrii 3. září pronesl John Kerry pouze jediné jméno osoby, které by v syrském chaosu z celého srdce důvěřoval.

Prezentoval americkým senátorům vůdce opozice Ahmada al-Jarba, aniž by o něm poskytl příliš podrobností. Možná, že senátoři se příliš o protekčňáka ministerstva zahraničí nezajímali. Ale my ano.

Droghový dealer a šéf zástupných teroristů, loutka USA a Saúdů, Ahmad al-Jarba

 

Tak kdo je ten pan al-Jarba?

[quote align="center" color="#999999"]

„Jeho rejstřík odhaluje, že jej Rijád v roce 2008 oficiálně vydal jako ‚podezřelého Ahmada al-Jarbu‘ do Damašku s obviněním z obchodu s drogami v souladu s dohodou o vydávání mezi saúdskou a syrskou bezpečnostní službou.“[/quote]

Žurnalista Nasser Charana píšící pro vlivné libanonské noviny Al Akhbar.

Ahmad al-Assi al-Jarba je dobře známý nejen Saúdům, ale i katarské a syrské bezpečnostní službě jako uprchlík hledaný pro trestné činy. Tři země s velikou vzájemnou ideologickou rivalitou a s velice napjatými diplomatickými vztahy ho v různých dobách označily za špičku mezi zločiny bílých límečků. Během toho více než desetiletí v tomto „byznysu“ si vypracoval hluboké vztahy s princem Bandar („Bush“) bin Sultanem ze saúdského vládnoucího klanu. Ta temná minulost spolu s Westernizovaným image činí z Ahmada al-Jarba perfektního kandidáta na politickou manipulaci. Je to muž v obleku a s kravatou tvořící protiklad k oblíbenému stereotypu teroristy z amerických televizních obrazovek.

Al Nasser Charara pokračuje:

[quote align="center" color="#999999"]

Rejstříky rovněž odhalují další záznam týkající se Jarby, který mají bezpochyby ve své evidenci katarské bezpečnostní služby, jak zdroj uvádí: Po puči zrežírovaném současným katarským emírem Hamadem proti jeho otci Khalifovi al-Thanimu uprchl ministr zahraničí tohoto otce do Sýrie, kde se stal hlasitým zastáncem restaurace moci předchozího emíra. V té době podle tohoto rejstříku požádali lidé emíra Hamada Ahmada al-Jarba, aby tohoto exilového katarského ministra zahraničí v Sýrii zavraždil. Al-Jarba dokonce za to obdržel i platbu, když souhlasil, že tuto misi provede, tvrdil zdroj.[/quote]

Jarba se však místo toho rozhodl, že toto spiknutí odhalí svrženému emírovi Khalifovi, od nějž rovněž obdržel finanční odměnu. Tahle záležitost se ukázala mít ohromné politické důsledky a způsobila, že syrská státní bezpečnostní agentura Jarbu začala vyšetřovat a nakonec jej na celkem pět měsíců zadrželi kvůli podezření z podvodu.

Netřeba tedy komentovat. Spojené státy se chystají presidenta Assada vyměnit za nevyzpytatelnou, pokryteckou a proradnou syrskou figuru.

John Kerry v senátu Ahmada al-Jarba prezentoval jako sekulární alternativu k Al-Káidě. Jediná věc, kterou zapomněl zmínit, bylo to, že obojí, jak ti brutální džihádisté, tak mluvčí jako je Ahmad al-Jarba, jsou sponzorováni tím samým mužem – šéfem saúdského zpravodajství. Tato skutečnost vrhá nové světlo na pokusy „Syrské národní koalice“ Al-Jarby (SNS) o torpédování mírových rozhovorů Ženeva 2. To saúdské zastřešení všech těchto organizací je odhodláno vést války, nikoliv hledat diplomatická řešení.

Jediným východiskem z této prekérní situace je přestat se zpochybňováním legitimity vlády v Damašku a nechat volnou cestu procesu širokého národního usmíření v Sýrii pod záštitou velmocí. Všechny ostatní alternativy povedou do slepé uličky.

Vládou legalizovaní bandité.

 

Prohlášení „té syrská opozice“ a těch „Přátel Sýrie“ (loutek USA, Saúdů a NATO) a silná pozice syrské vlády před Ženevou II

Syrská vláda si vypracovala silnou pozici, neboť de facto představuje obranu před ze zahraničí podporovanými žoldnéřskými brigádami a vyvrácení pokusů o tvrzení „přátel Sýrie“ a „opozice“ z neděle v Paříži o tom, že to oni činí rozhodnutí za Syrský lid. Mezi tím USA a ruská diplomacie pokračují v přípravách schůzky Ženeva naplánované na 22. ledna.

Prohlášení Přátel Sýrie objasňuje, že žádná „Opozice“ neexistuje. Poté, co se skupina těch 11 národů „Přátel Sýrie“ sešla v neděli ve Francii v Paříži, vydala tato skupina spojené tiskové prohlášení, v němž volala po tom, aby „Syrská opozice“ 22. ledna navštívila schůzku Ženevy 2. Ve společném prohlášení skupina těchto 11 národů zdůraznila, že syrský president Bashar al-Assad nebude mít v budoucí Sýrii žádnou roli, tvrzením:

[quote align="center" color="#999999"]

„Jakmile bude zřízen orgán přechodné vlády s kontrolou nad všemi vládními institucemi … včetně ozbrojených sil, bezpečnostních služeb a zpravodajských struktur, tak Assad spolu se svými blízkými spřaženci s krví na rukou už nebudou mít v Sýrii žádnou roli.“[/quote]

Stojí za povšimnutí, že tahle skupina „Přátel Sýrie“ sestává převážně ze států, jejichž vlády jsou už od roku 2007 zapojeny do plánování války v Sýrii, a které se zapojily do zařizování a financování žoldnéřských brigád spojených s mezinárodním Muslimským bratrstvem sídlícím v Kataru, s národními organizacemi Muslimského bratrstva a s kohortami brigád pod standardou Al-Káidy.


Během dalšího aktu zjevného pohrdání mezinárodním právem tato skupina států, prohlásila, že jakékoliv plány syrské vlády na uspořádání presidentských voleb, jichž by se účastnil Bashar al-Assad, by byly „anulované a neplatné“ s dodatkem, že to by odporovalo procesu Ženeva II a jeho cíli na vyjednání demokratického přechodu.

Obchodník s drogami, nájemný zabiják, teroristický žoldnéř a vůdce „Syrské opozice“ Ahmad al-Jarba

Ti Přátelé Sýrie rovněž naléhali, aby se jak nejdříve to bude možné, zformovala Syrská národní koalice, tj. delegace opozičních sil, která se zúčastní politického procesu, který začne 22. ledna. Ze zahraničí podporovaná, v Istanbulu sídlící „opozice“ vedená Ahmedem al-Jarbou má na druhé straně značné problémy sjednotit alespoň vzdáleně reprezentativní nebo věrohodnou delegaci. Citace zdrojů blízkých Ahmedu Al-Jarbovi, jehož Svobodná syrská armáda byla rozhodně poražena brigádami Al-Káidy, uvádí:

„Během několika následujících dnů budou probíhat do 17. ledna četné schůzky s polními veliteli, kdy by tato Koalice měla učinit rozhodnutí o své účasti… tak, aby nevznikl rozkol mezi delegací a polními veliteli.“

V neděli měl schůzku s Jarbou i ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, ale pro média a veřejnost nejsou k dispozici žádné výsledky jejich konverzace. Rusko však nepodporuje jakékoliv předběžné podmínky před rozhovory Ženeva II.

Militanti utrpěli rozhodující porážky – což naznačuje změnu strategie. Nahlíženo z vojenské perspektivy je hlavně v Turecku a v Kataru sídlící Svobodná syrská armáda a s ní sdružené brigády, s jejichž veliteli by to měl Jarba do 17. ledna diskutovat, už poražena do té míry, že její role na bitevním poli je nepatrná. Došlo však k pokusům o oživení katarského a tureckého vojenského vlivu, když do té rovnice zkusili zatáhnout i palestinské Muslimské bratrstvo, organizaci Hamas a Palestince.

 

Vojensky rozhodující žoldnéřské síly na bitevním poli v Sýrii už z rukou Syrské arabské armády utrpěly těžké ztráty.

Vojensky rozhodujícími žoldnéřskými silami na bitevním poli v Sýrii jsou k Al-Káidě přidružené, Saúdskou Arábií podporované a pod jejich velením působící Jabhat al-Nusrah, Liwal-al-Islam, ISIL a ISIS, a ty všechny z rukou Syrské arabské armády utrpěly těžké ztráty. Tyto ztráty byly tak významné, že mnozí analytici to hodnotí tak, že už vidí zásadní změnu v základní strategii u členů NATO, a ta se více přesměrovává na dlouhodobou destabilizaci regionu, tj. Sýrie, Iráku a Libanonu, pomocí terorismu a na další šíření konfliktu na Kavkaz, spíše než aby zkoušeli dosáhnout v Sýrii rozhodujícího vítězství.

 

Silná pozice syrské vlády před Ženevou 2

Syrská vláda se připravuje na Ženevu II se silnou pozicí spočívající na syrské ústavě a na mezinárodním právu. Syrská vláda se připravuje na dlouhodobé získávání převahy na konferenci Ženeva II z pozice síly. Syrská arabská zpravodajská agentura SANA hlásí, že zdroje uvnitř syrského ministerstva zahraničí v pondělí řekly, že:

[quote align="center" color="#999999"]

„Syrská arabská republika není překvapena tím, co se událo v Paříži během schůzky s nepřáteli Syrského lidu a těmi prohlášeními, které mají blíže k fantazii než k realitě, a které by nemohl pronést nikdo, kromě lidí odtržených od reality a izolovaných od jakékoliv přijatelné politické logiky.“[/quote]

Toto prohlášení bylo vydáno v reakci na prohlášení vydané 11 státy z Přátel Sýrie, a pokračuje:

[quote align="center" color="#999999"]

„Jelikož považujeme jakákoliv vyhlašování postojů už před konferencí Ženeva 2 za marnost a projev pod střechou konference činěných beznadějných pokusů některých stran o zakrývání toho, že jejich gangy jsou v poli poražené, tak Syrská arabská republika zdůrazňuje, že přehlíží všechny tyhle promluvy činěné jménem Syrského lidu ze zahraničí, ať už z Arabského nebo ze Západního… Pouze Syrský lid má právo rozhodnout o své budoucnosti, o svém vedení a o formě svého státu, a všechno ostatní není nic jiného než nesmysl, s posloucháním nesmyslů Syrský lid už nebude ztrácet čas.“[/quote]

Syrská vláda podtrhuje, že je připravena se zúčastnit na konferenci Ženeva II bez předběžných podmínek. Zdůrazňuje však, že syrská pozice má silnou oporu v mezinárodním právu včetně Charty OSN, která nedovoluje vměšovat se do vnitřních záležitostí členských států OSN, a o to méně dovoluje pokusy o provádění „změn režimů“ a uvalování vlády na suverénní lid pomocí žoldnéřských armád. Zdroj citovaný SANA uzavírá:

[quote align="center" color="#999999"]

„Sýrie znovu ujišťuje, že přijala účast na konferenci Ženeva 2 bez předběžných podmínek, s opakováním prohlášení, že jediným řešením je konference mezi Syřany, avšak na druhou stranu ti, kteří se pokouší stanovovat předběžné podmínky, koncepce, sny nebo fantazie ještě před konferencí Ženeva 2, a kteří tyto považují za hotovou věc, ti konferenci odsuzují k neúspěchu, ještě než začala, protože takovéto iluze jsou v rozporu s Chartou OSN a s mezinárodní legitimitou.“[/quote]

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: syrianfreepress.com