Minulý týden v Nueva Italia v Mexiku těžce vyzbrojení občané zabrali baštu drogového kartelu a v podstatě povstali, aby se bránili i bez pomoci státu. Více než 100 pickupů plných občanů připravených k vlastní obraně dorazilo do města Nueva Italia, kde se střetli s palbou členů kartelu údajných „Templářských rytířů“. Občané byli dobře vyzbrojeni kromě jiného AK-47 a neprůstřelnými vestami. V mexickém státě Michoacán si rostoucí občanská milice v posledních týdnech vzala zpět už více obcí, čímž pokračuje rozvoj toho vzoru sebeobrany, který v Mexiku začal loni.


Vypadá to, že občanské milice, které se teprve nedávno začaly formovat, jsou při obraně svých domovů a měst dost úspěšné, čímž světu ukazují jak agoristickým způsobem řešit problémy, s nimiž se lidé potýkají. (Poznámka: Agorismus je jedním z libertariánských proudů.)

Jen dva členové z tohoto sebeobranného občanského komanda byli zraněni. Po tomto konfliktu zůstala v ulicích krev, ovšem tohle předvedení síly domobrany vypadá, že je nesmírně úspěšné.

Později toho dne byli nalezeni dva muži visící z mostu na hlavní silnici vedoucí do města, není však známo, zda toto věšení mělo nějaký vztah s postupem občanů. Mexické kartely jsou známy věšením lidí, což v minulosti opakovaně dělaly.

„Stříleli na nás ze dvou míst a ta přestřelka trvala kolem hodiny a půl,“ řekl AFP Jaime Ortiz, 47 letý rolník a vůdce domobrany z města La Ruana. ( Zdroj)

Pro porovnání, co se tu stane, dojde-li ke státistickému řešení, president Enrique Peña Nieto vyslal do Michoacánu v květnu tisíce federálních policistů a vojáků, avšak ani těmto posilám se nepodařilo omezit krveprolití.

Mluvčí obranné skupiny Estanislao Beltran Associated Press vysvětloval potřebu takovýchto sebeobranných opatření:

„Ve vládu nemáme důvěru,“ řekl. „Žádali jsme o pomoc roky a dostávalo se nám pořád toho samého. Vláda je organizovaným zločinem prolezlá.“ ( Zdroj)

Mexická stát úspěch tohoto hnutí nijak nevítá, to konkuruje jeho monopolu na násilí, takže ministr vnitra Miguel Osorio Chong učinil prohlášení, že tyto jednotky sebeobrany jsou pořád ilegální. Někteří tedy tvrdí, že vláda chrání kartely.

Milice teď obklíčily i město Apatzngán, které je považováno za hlavní baštu Templářů v pěstitelské oblasti avokáda a limetek Michoacán v Tierra Caliente.

Občanská domobrana říká, že Apatzingán je pro kartel klíčovým cílem, jelikož je to kriticky důležitý obchodní uzel pro limetky, avokádo a mango. V říjnu stovky občanů s myslí odhodlanou sebeobraně pochodovalo na Apatzingán. Byli však neozbrojení, a tak na ně stříleli. Tentokrát byli dobře vyzbrojeni.

Mexická města si zřídila síly domobrany někdy kolem února 2012 s prohlášením, že už mají dost Státu s policejní neochotou zastavit vraždy a vyděračské výběrčí výpalného.

Domobrana má však odpůrce. Odpůrci v minulém týdnu zapalovali vozidla, aby protestovali proti tomuto vměšování. Členové milice říkají, že tito odpůrci jsou placeni od Templářů.

Guvernér Michoacánu Fausto Vallejo řekl, že oznámí „koordinované akce“ s federální vládou k vyřešení těchto „nepokojů“.

Snad by se z toho mohl poučit i zbytek světa, jak lze uplatnit sebeobranu k vlastní ochraně obcí a domovů před násilím a korupcí, aniž by docházelo ke státnímu donucení.

Tohle vypadá jako perfektní příklad Agorismu fungujícího tak, jak jsme ho vídávali v historii psané před našimi časy.

Cassius Methyl

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: activistpost.com