Lze očekávat, že z Libye do Evropy by v roce 2015 mohlo přijít mezi půl milionem až milionem imigrantů, varoval činitel Evropské unie. Fabrice Leggeri, šéf Frontexu, tj. EU agentury bezpečnosti hranic s ústředím v polské Varšavě, řekl v pátek italské tiskové agentuře ANSA: „Musíme být připraveni potýkat se s daleko obtížnější situací než loni. Podle toho, co mi říkají zdroje, je asi tak 500 000 až milion imigrantů přichystáno opustit Libyi.“


Itálie, která je jen 130 mil (209 km) přes Středozemní moře, bude logicky místem jejich vylodění. Průzkumná a záchranná operace italského námořnictva „Mare Nostrum“ byla loni nahrazena programem Frontexu „Triton“, který funguje s daleko menším financováním, než měla italská mise, což ve vůdčích evropských zemích, zvláště v Itálii vyvolává obavy, že to dost očekávatelné převzetí Libyie Islamistickým státem povede ke zvýšené imigraci.

Ve středu proběhlo několik různých záchranných operací vedených z italského ostrova Sicílie, jelikož do různých přístavů doplulo skoro 1 000 imigrantů. Činitelé italské pobřežní stráže řekli, že k nim bezpečně doplulo 941 imigrantů včetně 30 dětí a 10 jich během plavby zemřelo. Do záchrany byla zapojena dvě plavidla Pobřežní stráže a jedna loď Námořnictva pracující v programu Triton.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Překlad: Miroslav Pavlíček

    Zdroj: breitbart.com, reformy.cz