S tím, jak dnes ráno Rusko nabídlo 10 miliard dolarů financování tomuto národu v potížích, a jak je ukrajinský kapitálový trh v rozkladu kvůli proti-proti-evropským protestům a trvajícím nepokojům, tak Stefan Karlsson nabízí alternativní mem k tomu podstrkovanému „lid versus diktátor“ – zvláště ve světle faktu, že Janukovič se těší podpoře velké části obyvatelstva (zvláště ve východních a jižních částech země). Ukrajina, zvláště její hlavní město Kyjev, je nadále rozervána srážkami mezi protestujícími a policií.


Tyhle protesty začaly, když se ukrajinská vláda rozhodla zamítnout dohodu s EU, a místo toho usiluje o užší vazby s Ruskem.

Většina mediálních kanálů Západu to vykresluje jako boj mezi lidem a diktátorem spjatým s Vladimirem Putinem. Zapomínají však na to, že ač může být president Janukovič i poněkud autoritářský, tak ho i tak velká část obyvatelstva podporuje.

Konkrétněji, Janukovič je velice populární ve východních a jižních částech země, je však velice nepopulární v západních, severních a středních částech Ukrajiny. Tohle geografické rozdělení ilustruje tahle mapa ukazující jeho podporu v různých částech Ukrajiny v posledních presidentských volbách.

Janukoviče podporuje většina v modrých oblastech a ty tmavě modré barvy jsou s největší většinou, zatímco jeho oponenti mají podporu většiny ve žlutých a červených oblastech s tím, že nejsilnější většina je v tmavě červených oblastech.

Ty pro-Janukovičovy oblasti jsou v podstatě pro-ruské části Ukrajiny. Zde převažuje hlavně ruský jazyk s tím, že značná část obyvatelstva se považuje za „etnické Rusy“. Tyto regiony mají i silné obchodní vazby s Ruskem.

Ty anti-Janukovičské oblasti jsou tudíž více méně proti-ruské. Mluví pouze ukrajinským jazykem a mají s Ruskem jen malé či žádné vazby a chtějí, aby to tak zůstalo.

Pokud zvítězí Janukovič, bude ta pro-ruská část Ukrajiny potěšena, a ta protiruská se bude cítit utlačená. Pokud zvítězí protestující, bude potěšena proti-ruská část a ty pro-ruské části se budou cítit utlačené.

Jediným rozumným řešením tohoto dilematu je Ukrajinu rozdělit. Západní a středo severní části by pak mohly vytvořit na Západ orientovaný stát, který by byl jazykově čistě ukrajinský, zatímco jižní a východní části by se buď mohly připojit k Rusku, nebo vytvořit jazykově ruský stát spojence Ruska.

Takovéto řešení by nebylo zcela bez problémů, jelikož jsou tu oblasti, které jsou samotné rozdělené mezi proti a pro ruské přívržence, a jak na tom trvá mnoho ukrajinských nacionalistů, země by se neměla dělit. Avšak ta současná struktura, která ponechá polovinu země v pocitu útlaku tou druhou polovičkou, bude nadále katastrofická.

Samozřejmě, že tou skutečnou otázkou je i to … kde jsou přírodní zdroje?

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com