Soudní řízení Stevea Marshe začne 10. února 2014. Nejspíš jste o farmářovi jménem Steve Marsh neslyšeli, ale tento muž možná ztratí vše, aby obhájil právo občana jíst potraviny neobsahující GMO. Steve je bio farmář z farmářské komunity South of Perth v Kojonupu (západní Austrálie). V roce 2010 místní vláda povolila pěstování GM rostliny „canola“. Výsledkem toho byl přechod mnoha farmářů, včetně Marshova souseda, na pěstování canoly. Steve zjistil, že se sousedovy rostliny rozšířily na velikou část jeho pozemku. 70% Marshovy farmy bylo kontaminováno a on tak přišel o svůj certifikát pěstování bio potravin.


Jako první na světě žaluje svého souseda za škody způsobené jeho GM plodinami. Pokud vyhraje, neobhájí tím pouze své právo pěstovat čisté nemodifikované potraviny, hájí tím i právo ostatních takové potraviny jíst.

Kontaminace měla dramatický dopad na S. Marshe a jeho živobytí, zatímco Monsato, které není nijak právně vázáno ani neručí za farmáře GM rostlin, je zcela zproštěno jakékoliv zodpovědnosti za tuto kontaminaci. Namísto akceptování této „biotechnické invaze“, se Steve rozhodl stát si za svým. Jediné možné řešení bylo řešit problém se sousedem soudní cestou, aby mu byly škody uhrazeny. Sousední farmář GM rostlin je podporován pro-GM lobbistickými skupinami „Pastoralists“ a „Graziers Association“. Jedná se o první případ na světě, kdy farmář biopotravin požaduje kompenzaci od farmáře GM potravin, který je zodpovědný za kontaminaci bio farmy svými plodinami.

Systém označování produktů je v Austrálii a na Novém Zélandu plný právních nedostatků a často je jediná cesta, jak si s jistotou pořídit jídlo bez GMO, koupit si bio.

Když Steve představil svůj problém Ministru zemědělství Terrymu Redmanovi, bylo mu řečeno, že za jeho ztrátu mohou standarty pro biopotraviny a navrhl, aby tyto standarty povolily kontaminaci GMO. To by však problém skutečně neřešilo – neměl by mít člověk právo jíst i pěstovat nemodifikované, zdravé i bio potraviny?