Stovky demonstrantů obklíčili budovu parlamentu v Madridu, demonstrovali proti zavedení nové legislativy o omezení prestestů. Protesty přerostly ve střety s policií, což mělo za následek nejméně 23 zraněných. Nové přísné zákony vypracovala vládnoucí Lidová strana Španělska, která drasticky zaškrtí právo na protest a na svobodu projevu uvalením obrovských pokut a trestů vězením.  Obrovské sankce mezi €30 001 až €600 000 lze uvalovat za přestupky, mezi něž patří pořizování záznamů a vysílání obrázků členů bezpečnostních sil během jejich akcí;


 rušení veřejnosti, náboženských a sportovních akcí a další protesty; demonstrace před parlamentem, regionálními parlamenty, Senátem a vysokými soudy bez oficiálního zmocnění; neautorizované protesty před důležitými budovami jako jsou jaderné elektrárny nebo letištní přistávací plochy; a „ohlušování“ – tj. protesty před domy politiků.

Tento nový zákon rovněž policii umožní zřídit „bezpečnostní perimetr“ kolem jakékoliv oblasti, který protestující nesmí překročit. Zavedení záznamů obrázků bezpečnostních sil jako přečinu přichází po opakovaných případech policejního násilí proti protestujícím, které byly zachyceny mobilními telefony a kamerami.

Tyto anti-protestní zákony jsou otevřeným pokusem o kriminalizaci politického disentu. Více se dočtete ZDE .