Hackeři spojení s kolektivem zvaným jako Anonymous tajně vstoupili do počítačů americké vlády u četných agentur a ukradli citlivé informace v rámci kampaně, která začala téměř před rokem, varovala tento týden FBI. Tito hackeři využili závad v software od Adobe Systems Inc., aby provedli série elektronických průlomů, které začali loni v prosinci, pak si nechali „zadní vrátka“, aby se na mnohé z těchto strojů vraceli až do minulého měsíce, uvedl Federální vyšetřovací úřad (FBI) v memorandu, které Reuters vidělo.


Ve čtvrtek distribuované memorandum tyto útoky popsalo jako „rozsáhlý problém, který je třeba řešit.“ Uvádí, že průnik postihl US Army, ministerstvo energetiky, ministerstvo zdravotnictví a humánních služeb a možná i mnohé další agentury.

Vyšetřovatelé pořád ještě sbírají informace o rozsahu kybernetické kampaně, o které si úřady myslí, že ještě pokračuje. Dokument FBI říká systémovým administrátorům, co mají hledat, aby zjistili, zda je jejich systém narušen.

Mluvčí FBI to odmítla rozvést.

Podle vnitřního emailu od šéfa štábu ministra energetiky Ernesta Monize, Kevina Knoblocha, patřily k ukradeným datům osobní informace přinejmenším o 104 000 zaměstnancích, kontraktorech, rodinných příslušnících a dalších lidech spojených s ministerstvem energetiky spolu s informacemi o téměř 20000 bankovních kontech.

Email datových 11. října uvedl, že oficiální činitelé mají „velkou starost“, že ztráta bankovních informací by mohla vést k pokusům o krádeže.

Tito činitelé řekli, že hacking byl spojen s případem Lauri Love, obyvatelem Británie 28. října obžalovaným za údajné hackování do počítačů ministerstva energetiky, Armády, ministerstva zdravotnictví a humánních služeb, americké vězeňské komise a dalších.

Vyšetřovatelé si myslí, že útoky začaly, když Love a další využili bezpečnostních závad v software Adobe ColdFusion, kterého se používá k budování webových stránek.

Mluvčí Adobe Heather Edell řekla, že se zprávou FBI není obeznámena. Dodala, že společnost zjistila, že k většině útoků došlo na to jejich software, které využívalo programů, které nebyly aktualizovány posledními bezpečnostními záplatami.

Skupina Anonymou je amorfním kolektivem, který kdykoliv provádí četné hackerské kampaně, některé jen s málo účastníky a některé se stovkami účastníků. Jejich členové v minulosti rozvrátili PayPal od eBay Inc poté, co přestal zpracovávat příspěvky pro protitajnůstkářskou Wikileaks. Anonymous rovněž rozpoutali technicky sofistikovanější útoky proti Sony Corp a bezpečnostní firmě HBGary Federal.

Některé z těchto průlomů a vyrabovaných dat v posledních kampaních před tím publikovali lidé, kteří se s Anonymous identifikovali jako součást toho, co tato skupina nazývá „Operation Last Resort“ – Operace poslední instance.

Kampanisté kromě jiného uvedli, že tato operace byla odvetou za přehnaně hujerské stíhání hackerů včetně dlouhého trestu, o nějž se usilovalo u Aarona Swatze, velice známého počítačového programátora a internetového aktivisty, který se zabil před soudem kvůli obviněním, že ilegálně stahoval články z akademických žurnálů z digitální knihovny známé jako JSTOR.

I přes předchozí odhalení „nebyla většina těchto průniků ještě veřejnosti známa,“ napsalo FBI. „Není přesně známo, kolik systémů bylo narušeno, jde ale o rozsáhlý problém, který by se měl řešit.“

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: reuters.com