Tisíce lidí v Británii a USA spojilo jejich odmítání médií mainstremu do masových protestů. Protesty se zaměřily na ústředí mediálních gigantů jako Fox News, BBC a NBC, kde odsuzovali jejich zúžené vidění při reportážích o světových událostech. Pochod proti médiím mainstreamu (March Against Mainsream Media – MAMM) organizoval mezinárodní protest přes sociální média a zpochybňoval reportáže mainstreamových médií o něm.


V prohlášení, které vystavila webová stránka MAMM, tato organizace řekla, že velké mediální kanály měly dvě možnosti:

„Referovat o faktu, že tisíce lidí protestují před jejich budovami, protože zadržují důležité zprávy před zraky veřejnosti, nebo,“ nebo je ignorovat.

Lidé po celé Americe se uchýlili k mávání transparenty, aby odsoudili zavedené zpravodajské kanály.

„Bojkotujte média!“ stálo na jednom z transparentů v High Point v Kalifornii, zatímco přívrženci tohoto hnutí v Kansas city nesoucí masky Anonymous vysílali poselství: „Amerika si zaslouží pravdu!“

Neustále se vracejícím tématem, které se během amerických protestů nesčetněkrát vynořilo, byly mediální reportáže o zničené jaderné elektrárně v japonské Fukušimě, kterou v roce 2010 poškodilo zemětřesením vyvolané tsunami.

„Radioaktivita z této elektrárny k nám dosáhne a postihne nás, ne jen v Kalifornii, ale po celém světě. Jak nás to postihne, jak postihne naši vodu, zásobování našimi potravinami a náš způsob života?“ řekl jeden z protestujících KMPH Fox 24.

Přívrženci hnutí proti establišmentu se mezi tím shromáždili v Londýně před kancelářemi BBC k protestu vsedě.

Jet Barnett, jeden z organizátorů MAMM při rozhovoru s RT řekl, že pochod je projevem toho, že lidé už zprávy začínají hledat v alternativních médiích.

„Chceme, aby si nás média mainstreamu poslechla, abychom jim sdělili, že lidé se nakonec dají dohromady a přimějí je změnit se,“ řekl Barnett RT s dodatkem, že tato organizace bojuje za obnovu integrity žurnalismu.

Důvěra v americká mainstreamová média prudce v posledních letech klesá s tím, že podle průzkumu Gallup ze září jen 44 procent Američanů masovým médiím věří. Letošní čísla jsou maličkým vylepšením proti roku 2012, kdy průzkumy ukázaly, že důvěra v média spadla na rekordně nízkých 40 procent.

Nicméně velké množství Američanů (46 procent) si myslí, že média se stala příliš liberálními, v porovnání s pouhými 13 procenty, které považují zpravodajské reportáže mainstreamu za přehnaně konzervativní.

Statistiky z Gallupu ukazují trvalý pokles mediální důvěry Američanů už od roku 2005 s tím, že největší důvěru v americké zpravodajské kanály údajně mají Demokraté.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  rt.com