Obamova administrativa, která má neposkvrněnou historii přisvojování si zásluh za všechno, co funguje (všechno to, co přišlo díky Bernakeho zaplavení světa rekordním množstvím nově vytištěné likvidity, jako by se staly povinností Účty za oběd zdarma, a co přichází s dalšími vyběleními presidenta na čistotu lilie), má dokonce ještě zářivěji čistější historii odmítání odpovědnosti za všechno, co nevyjde. Poslední bylo strašlivé vycouvání ze zdravotního pojištění Obamacare, které, jak jsme si povšimli počátkem tohoto týdne, bylo všechno „vina někoho jiného“, ale určitě ne vlády.


Teď s tím, jak skandál se Snowdenovými vyneseními přichází ve své třetí (nebo čtvrté) vlně díky zuřivé mezinárodní reakci na příval odhalení, že Obama odposlouchával Merkelovou a přinejmenším dalších 34 světových vůdců, je čas na snad nejúžasnější odhalení ze všech: Vidíte, že Obama je šokovaný, šokovalo ho totiž zjištění o šmírování mobilů – téměř každého na planetě – které tu všude probíhá.

Od the WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Bílý dům poté, co se o nich dovídá, ruší programy monitorování, k nimž patří ten s monitorováním paní Merkelové a některých dalších světových vůdců, řekl vedoucí americký činitel. Další programy, byly předurčeny ke zrušení, zatím však ještě nebyly zcela utlumeny, říkají tito činitelé.

Tato tvrzení poukazují na to, že president Barack Obama už skoro pět let postrádal vědomost o tom, že jeho vlastní špioni se napíchávají do telefonů světových vůdců. Činitelé řekli, že NSA má rozjeto tolik odposlechových operací, že by nebylo ani prakticky možné ho o nich informovat.

Dodali, že president byl informován a schvaloval „priority“ širšího sběru zpravodajství, ale rozhodování o konkrétních zpravodajských cílech činili ti pod ním.

Vedoucí americký činitel řekl, že současnou praxí bylo to, že tyto typy rozhodování o dohledu se činili na úrovni agentury. „Tato rozhodnutí se činila v NSA,“ řekl tento činitel. „President tento materiál nepodepisoval.“ Tento prováděcí protokol se teď reviduje, dodal tento činitel.

Mluvčí NSA Vanee Vines řekla, že NSA své operace zakládá na prioritách stanovených v rámci celé US vlády. „Aktivity této agentury vychází z Rámce národních zpravodajských priorit, jimiž se řídí prioritizace těchto operací, plánování a programování amerických zpravodajských analýz a sběrů,“ řekla.

Administrativa po odhaleních z tohoto léta neukončila všechny operace zahrnující i světové vůdce, protože některé z těchto programů vytváří pro USA užitečné zpravodajství. [/quote]

Je čas spustit levnou alternativu: kde jsme v posledních 5 letech tenhle model viděli, kromě úplně každé banky? Co je ale ještě důležitější, jak tak mnozí už předpovídali, pět let nulové znalosti znamená…, že za všechno může zase Bush!

Po shlédnutí těchto momentek z roku 2006, to dává jistý smysl.

Zrovna tak dává perfektně smysl to, že o tom, kteří z vůdců svobodného i ne tak úplně svobodného světa se budou odposlouchávat, rozhodují referentíci na střední úrovni, aniž by byl byť i neformálně informován president.

Ještě větší smysl dává to, že vláda, které zoufale dochází peníze, může utratit miliardy za nahrávky odposlechů ze Španělska, odkud El Mundo hlásí, že tam NSA monitorovala mezi prosincem 2012 a lednem 2013 60,5 milionu telefonních hovorů.

Protože sice ani president neměl ani páru, proč je na něj a na Ameriku svět najednou tak naštvaný, ale při tom bezpochyby utráceli peníze daňových poplatníků. A pak nastala panika, když zavření vlády vyústilo do výluky tisíců špehů, kteří byli jinak zaneprázdnění odposlechy Frau Merkel.

Vraťme se ale k původnímu tématu: s tím, že do konce jeho funkčního období zbývají necelé 3 roky, ekonomika se potácí a s tím, že veškeré ty tisky peněž v historii stejně nemohly odvrátit nevyhnutelné, a s rozpočtovým deficitem, který je i přes nedávný pokles daleko větší než do roku 2008, tak jde o to, zda má Obama ve skutečnosti vůbec ponětí o tom, za co americká vláda utrácí peníze, nebo jsou jeho každodenně televizí vysílané promluvy jedinou věcí, kterou má Obama opravdu v rukou?

Co se týče pointy: pamatujete si, jak Obama řekl, že by stejně všechna ta Snowdenova odhalení zveřejnil? To je teď kandidátem na nejsměšnější výrok roku.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com