Ukrajina se může stát útočištěm pro stovky tisíc Romů z Evropské unie. Země přijala závazek, že je v rámci asociace s EU přijme. Odpovídající výnos ukrajinský prezident Viktor Janukovič podepsal už v dubnu, avšak nyní vyprší půlroční období, které má hlava státu na vypracování speciální koncepce přesídlení Romů a jejich sociální adaptace na Ukrajině. Detaily o přesídlení Romů obě strany pravděpodobně projednají v listopadu na summitu Východního partnerství ve Vilniusu. Právě na tomto setkání může Ukrajina Asociační dohodu s EU podepsat.


„Romská otázka“ pro Evropu nebyla nikdy jednoduchá. Obzvláště se pak vyostřila, když se v lednu 2007 k EU připojilo Bulharsko a Rumunsko. Tato událost byla označena za „konečný pád Berlínské zdi“. Zdá se však, že Německu a Francii se tento „konečný pád“ moc nezamlouvá. Romové, kteří jsou převážně z Rumunska a z Kosova se do evropské společnosti stejně neintegrovali. Pokračují v kočovném způsobu života, žijí ze sociálních dávek, které jsou jim vypláceny z „peněženek“ daňových poplatníků. Ukrajinské úřady jsou přesvědčeny, že problém spočívá v diskriminaci Romů. Jsou navíc připraveni nabídnout vlastní program, který jim zajistí rovné možnosti v účasti v sociálně-ekonomickém i kulturním životě státu. V Evropě jednotný názor na Romy neexistuje. Například, ve Francii projednávání této otázky na úrovni ministrů vlády nedávno skončilo skandálem. Ministr vnitra země navrhl vyhostit Romy ze země, za což byl některými svými kolegy tvrdě kritizován. Na straně ministra vnitra však byla většina Francouzů. Evropané jsou připraveni investovat miliardy eur na vystěhování Romů. Podobný program už úspěšně realizuje Německo, Rakousko, Švýcarsko a Dánsko. Proč však Ukrajina potřebuje přijímat všechny migranty? Komentuje ředitel Rusko-ukrajinského informačního centra Oleg Bondarenko:

[quote align="center" color="#999999"]

Co si myslíte, kdo z toho získá dividendy? Je zřejmé, že to budou přívrženci rasistické politické strany Svoboda, kteří budou tvrdit, že Ukrajina se stává průchozím dvorem pro všechny. Obecně existuje celý program pro to, jak udělat z Olega Ťjagniboka hlavního konkurenta Viktora Janukoviče v prezidentských volbách, které by měly proběhnout v březnu 2015. Na takové technologii pracuje Janukovičova administrativa a je jasné, že ať už bude rozložení sil jakékoliv, Janukovič nad Ťjagnibokem ve volbách zvítězí.[/quote]

Radikální nacionalistická strana Olega Ťjaginboka Svoboda už při posledních parlamentních volbách získala 37 křesel v Nejvyšší radě. Vychází nám tedy, že Ukrajina Romy potřebuje. Minimálně je potřebuje její prezident.

Zdroj:  czech.ruvr.ru