Internet právě zasáhla zpráva Spojených národů, kterou veřejnost neměla vidět. A její zjištění obsahují určité výbušné a nepříjemné pravdy. Západní sankce na Sýrii, říká tato zpráva, poškozují ze všeho nejvíce civilisty – brání nemocnicím v přístupu k základnímu lékařskému vybavení a dokonce překáží účinné humanitární pomoci. …

Tato 40 stránková zpráva ze šetření OSN unikla k Rania Khalek z The Intercept a následně byla vystavena on-line. Zpráva popisuje humanitární krizi v Sýrii, která je kvůli tomu pětiletému konfliktu, jenž pohltil celou zemi, nejhorší na světě od II. světové války. Ta rovněž vysvětluje, že Sýrie je mnoho způsoby Západem utlačovaná i ekonomicky, což je popisováno jako: 

‚Jeden z nejkomplikovanějších a nejdalekosáhlejších režimů sankcí, jaký byl kdy uvalen.‘

Západní sankce ubližují civilistům

Ač USA, Británie a vlády EU neustále tvrdí, že jednají kvůli starosti o ochranu civilistů v Sýrii, tak zpráva ukazuje, že Západní sankce jsou tím hlavním faktorem, který se ve skutečnosti podílí na utrpení civilistů. Sektory jako zdravotnictví, bankovnictví a energetika, jsou mezi těmi, které byly trestnými sankcemi uvalenými na deptanou syrskou vládu vedenou Bašárem al-Asadem postiženy nejvíce. Ty se promítají do toho, že průměrný Syřan v této zkolabované ekonomice žije bez elektřiny, naléhavě potřebných léků a základních složek potravin.

Americké restrikce jsou nejdusivější a vztahují se na všechny položky odkudkoliv, i když byly vyrobeny v zahraničí. The Intercept potvrzuje, že:

‚Položky, které obsahují 10% nebo více amerického obsahu včetně zdravotnických zařízení jsou do Sýrie zakázány vyvážet.‘

Bránění pomoci a lékařské pomoci

Zpráva OSN rovněž popisuje efekt negativního ‚rozlévání‘, které mají sankce na pomoc a humanitární pracovníky ve všech částech Sýrie. Zpráva svá zjištění shrnuje:

‚Kombinovaný účinek rozsáhlých, jednostranných sankcí, obavy z terorismu a fungující bezpečnostní prostředí vytvořily pro všechny zapojené do dodávek bezprostřední humanitární pomoci i do širších stabilizačních programů nesmírné překážky.‘

 

EU zrušila sankce… ovšem na zbraně

Ale ač životy zachraňující zdravotní vybavení je zadržováno, tak zbraně dovnitř proudí. V roce 2013 zrušila EU své embargo na Sýrii za vyhlášeným účelem dodávek zbraní a dalšího zásobování protivládním milicím. A v době tohoto vyšetřování The Independent zjistil, že:

‚Francie byla spolu s Británií nápomocná při zrušení zbraňového embarga EU na Sýrii, což jim umožnilo dodávky posílané rebelům.‘

Tak zatímco na zdravotní pomůcky, palivo a kritické složky infrastruktur jako vodní čerpadla se vztahovaly restrikce, zbraně a vojenské vybavení do Sýrie proudilo legálně. Spolu s tím mnozí experti říkají, že Západní sankce ve skutečnosti ještě zvýšily závislost civilistů na syrských státních institucích, což je stejný vzorec, jaký se už předtím ukázal v Iráku.

A opravdu analýza ve zprávě OSN vystavené The Intercept varuje, že syrské sankce vytváří situaci podobnou té z Iráku v 90. letech.

‚USA nadále zdůvodňovaly irácké sankce i poté, co v roce 1999 vydala UNICEF zprávu ukazující dvojnásobně vyšší dětskou úmrtnost ve věku do 5 let po uvalení sankcí po Válce v Zálivu a smrt 500 000 dětí.‘

OSN říká, že tato záležitost je příliš „politicky citlivá“

Zpráva OSN se ale před přímým odsouzením Západního režimu sankcí na Sýrii zastavila. A v části „shrnutí“ této zprávy je obsažen potenciální klíč k tomu, proč musela tato zpráva uniknout, místo aby byla dána k dispozici přes oficiální kanály k veřejné debatě a přezkoumání:

‚Diskuse o tom, zda jsou jednostranné sankce patřičné, je politicky citlivým a vysoce emotivním tématem a je tudíž mimo rozsah této zprávy.‘

Jinými slovy OSN přiznává, že nasadila auto-cenzuru prostě, protože toto téma je příliš „emotivní“. Nebo možná, že je skutečnost taková, že by to bylo urážlivé k mocným členům OSN.

Mezitím syrští civilisté nadále trpí a umírají kvůli základním potřebám, které jim Západní sankce odepřely.

Je třeba, aby se o Sýrii a o těchto ničivých sankcích rozběhla reálná diskuse dříve, než bude příliš pozdě. A to nejspíš v první řadě motivovalo i toho vynašeče, přes kterého tato zpráva unikla.

Celou zprávu OSN si přečtěte v odkazu ZDE

Zdroj:  thecanary.co