Francouzskému prezidentovi Francois Hollandovi, jehož míra schvalování se scvrkla na 4%, teď hrozí impeachment kvůli vyzrazení tajných informací žurnalistům. Vzhledem k tomu, že celonárodní volby proběhnou v roce 2017 a k tomu, že socialisté ho těžko odsoudí, i když člověk by se tomu nedivil, „proč se tím ale trápit?“, tak tu stejně ale máme zprávu: Francouzská pravice volá po impeachmentu Froncois Hollanda.


Republikánský poslanec Pierre Lellouche v pondělí zahájil proces aktivace Článku 68 francouzské ústavy, který parlamentu umožňuje prezidenta odvolat. Tento krok přichází tři dny poté, co jiný republikánský poslanec Eric Ciotti, který vedl kampaň bývalému prezidentu Nicolasi Sarkozymu za pravicovou nominaci na prezidenta, formálně prokurátory požádal, aby zahájili vyšetřování ohrožení národní bezpečnosti.

Ač bude tento požadavek na impeachment muset překonat několik překážek a zůstává dlouhodobým procesem, tak tato iniciativa panu Hollandovi přidává další k dlouhé řadě běd, které ho postihly poté, co vydal 622 stránkovou knihu, v níž tento prezident mj. kritizuje své socialistické kolegy a doufá v „hara-kiri“ své strany.

Tato kniha jménem, Tohle by prezident neměl říkat, vyvolala uvnitř tábora pana Hollanda poprask takový, že srazila míru jeho schvalování do rekordní níže 4 procent a vyprovokovala volání jak od levice, tak pravice, aby už se znovu nepokoušel o prezidentské volby.

Pan Hollande v této knize rovněž přiznává, že z bezpečnostních důvodů nařídil vraždy, a vyzradil podrobnosti plánů na ničení cílů režimu Bašara al-Assada poté, co se vytáhla obvinění, že tento syrský vůdce bombardoval civilisty chemickými zbraněmi.