Administrativa statistiky o zmařených spiknutích nadnášela, aby zvýšila podporu pro masový dohled. Tolika slovy ředitel NSA Keith Alexander ve středu přiznal, že Obamova administrativa vydávala zavádějící informace o teroristických spiknutích a jejich maření, aby zvýšila podporu pro rozsáhlý vládní aparát dohledu. Během středečního slyšení předseda Senátní justiční komise Patrick Leathy během odhalující mezihry dotlačil Alexandra k přiznání, že u počtů spiknutí se mlžilo:


„Neexistují žádné důkazy, že hromadný sběr telefonních záznamů pomohl zmařit tucty či dokonce i jen několik teroristických spiknutí,“ řekl Leahy. Ten Demokrat z Vermontu se pak šéfa NSA ptal, zda je to pouze 13 z před tím uváděných 54 případů zmařených spiknutí, které jsou skutečným ovocem rozsáhlého vládního systému plošného dohledu:

„Nebyla to ale všechno spiknutí a nebyla všechna zmařena?“ říkal Leahy, když se ptal Alexandera. „Souhlasil byste s tím, ano, nebo ne?“

„Ano,“ odpověděl Alexander.

Takže pozitivní důkaz toho, co mnozí z nás už dlouho předpokládali: že pod průhledným pláštíkem cílové války s terorismem sám sebe zaváděl stát dohledu, který jen hodně málo stál o poctivé vztahy s americkou veřejností.

Natasha Lennard

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  salon.com