Jeden z katalyzátorů navrhovaný jako příčina včerejších odpoledních reakcí bylo zase další pokračování diplomatické de-eskalace na Ukrajině, když ruský ministr obrany Sergej Šojgu nejenže Chucku Hagelovi předkládal, že Rusko nemá žádný plán vyslat na Ukrajinu svá vojska – což Rusko říká už od vypuknutí konfliktu, i když opakovaně ujišťovalo, že nebude ztrácet čas a etnické Rusy na východní Ukrajině ochrání – ale přitom Interfax také ohlásil, že ruská vojska se vrací z vojenského cvičení u ukrajinských hranic na své odpovídající základny. Tohle samotné stačilo, že poslalo the S&P na okružní jízdu z téměř červených letošních čísel k dnešnímu půlprocentnímu nárůstu. S tímto posledním de-eskalačním gambitem je však pár problémů.


Především to, že jak Reuters před tím ohlásila, „NATO nevidí žádné projevy, že by se ty desetitisíce ruských vojáků stahovaly z blízkosti ukrajinské hranice, řekl dnes činitel NATO, i přes ruské prohlášení, že vojska se vrátila do svých trvalých pozic.“

Ale… burzovní algoritmy asi řekly, že je zase všechno v pořádku? Hádáme, že ne.

[quote align="center" color="#999999"]

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu v telefonním hovoru s americkým ministrem obrany Chuckem Hagelem v pondělí řekl, že ruské síly, které minulý týden zahájily u hranic cvičení, se vrátily do svých trvalých pozic, jak uvádí ruská vláda.

„V současnosti nemáme žádné informace ukazující na stažení ruských vojsk od ukrajinské hranice. Nadále na Rusko naléháme, aby dodržovalo Ženevskou dohodu a ve prospěch diplomacie a dialogu stáhlo všechna svá vojska podél ukrajinské hranice,“ řekl činitel NATO Reuters, když se ho ptali na tvrzení Šojgu.[/quote]

Nejen to, ale jak lze očekávat, po posledním kole sankcí Západu proti Rusku, je ruská odveta nezbytností. Je dost jasné, že jak hlásí Interfax s odkazem na Valentinu Matvijenko, mluvčí Federální rady, horní komory parlamentu, tak Rusko po posledním kole USA a EU sankcí připravuje odvetná opatření.

„Takovéto zlomyslné útoky uvalené bez důvodu jednostranně na Rusko nelze ponechat bez odpovědi, a já věřím, že k odpovědi určitě dojde,“ citovali říkat Matvijenko.

Jak navíc mimo to referovala AFP, Moskva se v úterý zapřísahala, že vrátí úder Japonsku kvůli jeho rozhodnutí jako součást dalších sankcí spojených s krizí na Ukrajině odepřít víza 23 ruským občanům.

Ruské ministerstvo zahraničí řeklo, že rozhodnutí Tokia „znamenalo v Moskvě zklamání, a že samozřejmě nezůstane bez odezvy.“

A nakonec snad jako nejlepší příklad toho, co se opravdu děje, jsme si přečetli tohle:

  • PROTESTUJÍCÍ ÚTOČÍ NA REGIONÁLNÍ BUDOVU V LUHANSKU: INTERFAX
  • PRORUŠTÍ SEPARATISTÉ KONTROLUJÍ ADMINISTRATIVNÍ BUDOVU V LUHANSKU: RIA

Bloomberg dále hlásí, že protestující v tomto východoukrajinském městě převzali kontrolu nad administrativní budovou a odzbrojují policii, hlásí ruská stání tisková služba RIA Novosti.