Podružné detaily o zrušeném pilotním projektu NSA, v němž tato poloskrytá špionážní agentura využívala věží pro mobily k mapování umístění lidí, vyšel najevo při včerejším slyšení před Senátní justiční komisí, což opětovně vyvolalo obavy, že by tato agentura mohla beztrestně porušovat Čtvrtý ústavní dodatek. Projekt odhalil ve středu New York Times a později jej potvrdil ředitel Národního zpravodajství James Clapper. „V letech 2010 a 2011,“ řekl Clapper, „obdržela NSA vzorky k účelu otestování schopnosti jejích systémů poradit si s tímto datovým formátem, avšak těchto dat nebylo použito k žádnému jinému účelu a nikdy nebyla dostupná k účelům zpravodajských analýz.“


Clapper poskytl útržkovité podrobnosti o tomto dohledovém projektu, přičemž opomněl odhalit přesné počty lidí, o nichž byla tímto způsobem nashromážděna data, a zanedbal i dobu, po kterou agentura plánuje si tato data podržet, nebo proč byl tento program pozastaven.

Clapper nicméně ujistil, že kdyby se NSA rozhodla s tímto projektem postupovat vpřed, tak uvědomí Kongres a požádá o schválení, s dodatkem, že data o umístění byla sbírána na základě Části 215 zákona Patriot Act, což je ten zákon, co dává vládě dostatečnou pravomoc k porušování soukromí Američanů ve jménu národní bezpečnosti.

Senátor Ron Wyden, D-Ore, kritizoval NSA průtahy při uvolnění těchto dat s tvrzením, že „v této záležitosti je více věcí, které stojí za to vědět, než jen to, co vláda odtajnila,“ píší New York Times.

„Po letech zábran k informacím o tom, zda vláda vůbec sledovala nebo plánovala sledovat umístění zákona dbalých Američanů přes jejich mobilní telefony, se zase vedení zpravodajství rozhodlo podržet si většinu skutečného příběhu v utajení – i když by tato pravda národní bezpečnost nijak neohrozila,“ konstatoval Wyden.

Zprávy o posledních technikách špehování jdou v patách dalším velkým odhalením od bývalého kontraktora NSA Edwarda Snowdena, hlásil Sunday, v nichž byl vyzrazen nyní už nefunkční proces zvaný „kontaktní řetězce“, což je proces, v němž se NSA probírala daty o telefonech a e-mailech Američanů, kteří byli v přímém či nepřímém kontaktu s podezřelými ze zahraničního zpravodajství.

K této proceduře patřily i analýzy prosévající profily Američanů na sociálních sítích, aby z nich vyhrabali zájmové osoby.

Předseda senátní justiční komise Patrick Leahy, D-VT, ve středu řekl, že koncipuje zákon, který ztíží dosažitelnost komunikačních dat Američanů.

„Vláda neobhájila svůj postoj, že ohromný sběr záznamů o domácích telefonech je účinným protiteroristickým nástrojem, zvláště ne ve světle vlezlosti, s jakou se narušuje soukromí Američanů,“ řekl Leahy.

Kongresmani Wyden a Mark Udall v červnu zpochybnili tvrzení šéfa agentury NSA generála Keith Alexandra, že NSA pomohla zhatit „tucty teroristických událostí.“ Při slyšení před Senátní justiční komisí v srpnu místoředitel NSA John Inglis senátoru Leahymu během výpovědi přiznal, že počet za pomoci NSA zmařených teroristických spiknutí byl ve skutečnosti blízký číslu jedna.

Dnes ráno redaktor Storyleak.com a dopisovatel Inforwars Anthony Gurcciard narazili na policejní blokádu jen proto, že zkusili promluvit s činitelem informací pro veřejnost v Datovém centru NSA v Utahu.